Макрон ще събира София и Скопие в Париж, за да сключат двустранно споразумение

"Когато му дойде времето" - е посоченото от него време

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Pinterest

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, "когато му дойде времето", представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз, предаде Франс прес.

 

Франция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на този месец, поддържа "от няколко седмици" усилията за намиране решение на спора между двете страни, отбеляза снощи Елисейският дворец след телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

 

В комюникето пише още, че френският президент е изразил своята "пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения (и) би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония".

 

От ноември 2020 г. София блокира започването на преговори със Скопие за членство в ЕС заради двустранни спорове, свързани с езика и историята, отбелязва АФП.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени