Манфред Вебер: Недопускането на Андрей Ковачев в РСМ е безпрецедентно и неприемливо

Малко след Вебер, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи също осъди недопускането на Ковачев в РСМ на 6 май.

Андрей Ковачев
Андрей Ковачев

"Категорично осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май в Северна Македония. Това е безпрецедентно и неприемливо. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Темата ще бъде повдигната днес на пленарно заседание на ЕП този следобед"

 

Манфред Вебер
Манфред Вебер Източник: Zonanews

Това написа в профила си в Туитър лидерът на ЕНП Манфред Вебер. Пленарното заседание на Европейският парламент тази вечер ще започне с обсъждане на обстоятелствата по недопускането на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ-СДС. Обсъждането започва в 17.00 местно време, или 18.00 българско.

 

 

Малко след Вебер, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи също осъди недопускането на Ковачев в РСМ на 6 май.

 

"Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие", написа Вархеи в Туитър. Вчера ГЕРБ съобщиха, че ще сезират ЕС заради отказа на Северна Македония да пусне на своя територия евродепутата д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент.

 

От външното министерство в Скопие посочиха като причина, че Ковачев и останалите българи не отговаряли на условията за влизане в страната.

 

"Македонската полиция няма да допусне нито сега, нито занапред някой да нарушава обществения ред и спокойствие и да обижда и злепоставя гражданите и държавата. Такива лица няма да бъдат допускани да влизат на територията на държавата”, обясни говорителят на Министерството на вътрешните работи в РСМ Тони Ангеловски.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени