Манфред Вебер: Речта на омразата е заплаха за демократичното общество и подкопава солидарността

Той подчерта, че е важно не само правоприлагащите органи, но и обществото като цяло да участва в борбата с езика на омразата

Манфред Вебер
Манфред Вебер

Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на демократичното общество и подкопава ценности като уважение и солидарност. Трябва да се направи повече на европейско ниво, речта на омразата да не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно, заяви Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция "STOP HATE SPEECH" в София.

Вебер се обърна поименно към главния прокурор Иван Гешев, като организатор на форума, както и към вицепрезидента Илияна Йотова и служебния министър на правосъдието Крум Зарков, като подчерта, че борбата с речта на омразата трябва да доведе до реални действия, за да се създаде по-добра среда за бъдещите поколения.

"Преди около 2 години Европейският съюз започна нова инициатива за разширяване на списъка на престъпления на ЕС, за да включи всички форми на престъпления - от омраза и реч на омразата, независимо дали са основани на сексуалност, пол, раса или религия. Европейската комисията определи тези престъпления като "особено тежки" поради отрицателното им въздействие върху отделните лица или отделни обществени групи", каза Манфред Вебер.

Той подчерта, че е важно не само правоприлагащите органи, но и обществото като цяло да участва в борбата с езика на омразата. "Днес с развитието на новите технологии и социалните медии обучението на нашите деца да бъдат толерантни към другите хора от различни социални, религиозни или расови групи се оказва жизненоважно за противодействието на нарастващия брой престъпления от омраза", заяви още председателят на Групата на Европейската народна партия в ЕП.

В обръщението си Вебер обърна внимание, че речта на омразата има трансграничен характер и затова ЕК предприема общ подход за борба с тази заплаха. 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени