Мария Габриел: България и НАТО заедно сме по-силни

Вицепремиерът и външен министър бе патрон на Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно"

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон на Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно"
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон на Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно" Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон на Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно". Сред официалните участници в откриването бяха Президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

 

Денков, Габриел, Тагарев
Денков, Габриел, Тагарев Източник: Пресцентър на МВнР

Форумът е част от Националната програма с инициативи за отбелязването на 20-годишнината от членството на България в НАТО.

 

"НАТО е общност на споделени демократични ценности и принципи, на колективна отговорност за справяне с предизвикателствата и заплахите пред евроатлантическата сигурност, съюз на активно гражданско участие и обща визия за развитие. Когато погледнем назад към последните 20 години, можем с гордост да заявим, че това е една история на успеха. За България присъединяването към НАТО бе не само стратегическа външнополитическа цел. То беше вдъхновение за няколко поколения българи, стимул за осъществяване на важни реформи, за утвърждаване на демократичните ценности", заяви Мария Габриел.

 

Националната конференция
Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно" Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът подчерта, че през тези две десетилетия България е успяла се е утвърдила като пълноправен и активен участник в изпълнението на трите ключови задачи на Алианса - колективна отбрана, превенция и управление на кризи, сигурност чрез сътрудничество.

 

"Изказвам своята благодарност и признателност към поколенията държавници преди нас, направили геостратегическия избор България да стане част от Северноатлантическия пакт. Избрахме да се присъединим към съюз на държави, които заедно защитават сигурността, свободата и икономическия си напредък. Само с обединени усилия, споделяйки добри практики и откроявайки приноса на България в НАТО, можем да сме по-силни", допълни Мария Габриел.

 

Мария Габриел и Велизар Шаламанов
Мария Габриел и Велизар Шаламанов Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът връчи юбилейни медали, изработени по повод годишнината, за особени заслуги за приемането на страната ни в НАТО на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002); д-р Соломон Паси, министър на външните работи (2001-2005); Посланик Любомир Иванов, първи представител на България в НАТО; доц. Велизар Шаламанов, председател на Надзорния борд на Агенцията за комуникации и информация на НАТО (2019-2021) и ген. Стефан Димитров, почетен председател на Съюза на офицерите от Резерва "Атлантик".

 

Мария Габриел и Соломон Паси
Мария Габриел и Соломон Паси Източник: Пресцентър на МВнР

 

Конференцията ще бъде последвана от тържествен концерт на площад "Александър I Батенберг" на гвардейски представителни духови оркестри от България и НАТО.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени