Мария Габриел: България с новото си поколение е иновативна, тя е смела, тя е дръзка, тя е критична

Можем заедно да направим така, че да утвърдим страната ни като лидер и като фактор, като лидер в иновации, в новите технологии, добави вицепремиерът и външен министър

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: МВнР

Новото поколение се нуждае от ясна и дефинирана перспектива за това да бъде част от една мирна, просперираща, свободна, демократична България, която участва активно в международния живот и отстоява универсални общочовешки ценности. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при откриването на конференция "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас" в Дома на Европа в София.

 

Затова, според нея, изработването на стратегически документ в областта на външната политика е обективна необходимост. "България с новото си поколение е иновативна, тя е смела, тя е дръзка, тя е критична и можем заедно да направим така, че да утвърдим страната ни като лидер и като фактор, като лидер в иновации, в новите технологии и междувременно да допринесем за повече стабилност и сигурност в Югоизточна Европа", заяви Мария Габриел.    

 

Според нея България да има своята за първи път в историята си външнополитическа стратегия е предизвикателство, но и кауза. Тази тема е актуална не само за дипломатите, не само за правителството и за МВнР, темата е актуална за нас като общество и особено за младите хора, смята вицепремиерът, цитирана от БТА.

 

Мария Габриел поиска да чуе от младите хора как по-добре България да се позиционира на европейската и международната сцена, да споделят своята визия относно зеления преход, дигиталната и културната дипломация, връзките с българите в чужбина, икономическата дипломация и как по-ефективно да се противопоставим на дезинформацията.

 

Според вицепремиера стратегията може да помогне за това да направим бъдещето малко по-предвидимо за младите хора и да се подготвим по-добре за новите предизвикателства.  

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени