Мария Габриел: България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция

Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединяване на Кралство Швеция към НАТО, добави българският външен министър

Мария Габриел и Хакан Фидан
Мария Габриел и Хакан Фидан Източник: Румяна Тонева/24 часа

"България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция", каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския си колега Хакан Фидан. Министърът на външните работи на Турция е на посещение в страната ни по покана на Габриел.

 

Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на отношенията ЕС – Турция, каза вицепремиера, съобщава БТА.

 

По думите на вицепремиера Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. След днешната визита ще бъде създадена експертна група – енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и съвместната работа, съобщи Габриел.

 

Според нея двете страни споделят обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Като съюзници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области, посочи Габриел и даде за пример създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

 

Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединяване на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството между България и Турция в областта на миграцията е от особена важност не само за България, а за целия ЕС, коментира Габриел.

 

Днешната среща даде стимул за развитие на сътрудничеството ни в ключови сфери – икономика, търговия, транспорт, инфраструктура, инвестиции и туризъм. Чрез иновациите и инвестициите в иновативни предприятия ще допринесем за развитието на регионите и ще подкрепим новото поколение от иноватори, което може да донесе ползи за всички наши граждани, каза вицепремиерът.

 

По думите ѝ в областта на културата и образованието имаме добро сътрудничество и директни контакти. Приветстваме намерението на Турция да представи многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата подкрепа то да бъде признато за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, добави тя.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени