Мария Габриел: Добрият тон между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъде запазен

С Калин Стоянов сме работили изключително добре, добави тя

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: БГНЕС

С Македония трябва да изпълни ангажимента за промяна в Конституцията. Очакваме реформи от Сърбия в областта на правото. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС. Габриел се обърна към участниците във форума "ЕС среща Балканите", който е организиран от Европейския либерален форум, партия АЛДЕ и Атлантическия клуб в България.

 

РСМ да изпълни ангажиментите си

"Очакваме от Сърбия реформи в правото, включително по въпросите на правата на човека и малцинствата", подчерта Габриел и призова за придържане към общоевропейската политика от страна на Белград.

Тя настоя, че Косово не може да бъде оставено на заден план: "Единна реакция на ЕС към молбата на Прищина за членство ще даде резултати". Габриел отбеляза, че транспортната и дигитална свързаност е условието за повече възможности и приоритет на региона.

 

Относно Северна Македония, тя припомни, че Скопие трябва да изпълни задълженията си за продължаване на европейската интеграция - конституционни промени и вписване на българите. "България ще продължава да работи Западните Балкани да станат част от ЕС", каза още Габриел.

 

По-късно днес външният министър в оставка ще представи проекта за Външнополитическа стратегия на България. "Западните Балкани, добросъседството и свързаността ще бъдат силно засегнати в нея", обясни Габриел.

 

Без напредък няма ЕС

Тя подчерта, че държавите от Западните Балкани имат приятели на този форум, които искат темата за евроинтеграцията им да бъде в дневния ред на Европа, независимо от динамичната и много сложна ситуация около нас. "Искаме да бъдат ускорени процесите, за да носят полза за нашие граждани, за всички нас като ЕС", каза Габриел.

 

Според нея повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени пред общите заплахи за сигурността и европейските ценности. "Евроинтеграцията в ЕС, в европейското общо пространство на върховенство на право, общия пазар на хора, стоки и капитали, е единственият жизнеспособен път за развитието на Балканите", подчерта Габриел.

 

Тя посочи, че сложната геополитическа ситуация, доминирана от "руската агресия в Украйна", поставя пред всички нас множество предизвикателства, подлага на риск европейската сигурност. В тази ситуация ЕС увеличи своята подкрепа в процеса на разширяване.

 

"Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заплахите пред мира и ЕС", заяви Габриел, но в същото време подчерта, че геополитическите аргументи сами по себе си не са достатъчни, за да може една страна от Западните Балкани успешно да се интегрира в ЕС.

 

"За да запазим доверието в процеса на разширяване и жизнеността на самия Европейския съюз, трябва да се придържаме към принципа на напредък, според собствените заслуги, който е в основата на процеса и политиката на разширяване", категорична е Габриел.

 

Добрият тон трябва да се запази

С Калин Стоянов сме работили изключително добре по темата "Шенген". Добрият тон между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъде запазен, каза Габриел. Тя посочи, че свършеното от силовият министър Стоянов е явно и на ниво Европейски съюз. "Видяхте резултата от тази работа, която ЕС цени", каза Габриел. Вътрешният министър ще остане на поста в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев.

 

Габриел призова за спазване на добрия тон между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, така че възможността за разговори в бъдеще да не бъде изключена. "Всеки много отговорно трябва да подходи към тази ситуация и да не прави диалогът невъзможен", заяви тя.

 

Мария Габриел се надява, че наследникът ѝ на поста външен министър ще продължи "единната външна политика на България с основни приоритети Шенген, еврозоната и присъединяване към ОИСР".

 

Габриел не пожела да даде предварителна оценка на проектокабинета "Главчев".

"Трябва да останем ангажирани с Шенген, отпадането на сухопътните граници остават основна тема", обясни вицепремиерът в оставка. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени