Мария Габриел: Калин Стоянов има отлични резултати в работата си за Шенген, оставката му не стои на дневен ред

Тя коментира и искането на премиера МВР да провери отправяли ли са полицаи заплахи към министър от кабинета

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Zonanews

 Няма напрежение в кабинета заради исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Има изясняване на ситуацията, носене на отговорност на евентуално надминали правомощията си, както и огромна благодарност към полицаите и служителите на МВР, които съвестно си вършат работата. Всеки един министър от това правителство е одобрен от премира Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Нека не се спираме на това кой чие назначение е в кабинета, а как работи. Калин Стоянов има отлични резултати в работата си за Шенген, мен това ме интересува това. Въпросът с оставката му не стои на дневен ред. Той е човек,- отстояващ принципите на нулева толерантност към насилието. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по БНТ.

 

Тя коментира и искането на премиера МВР да провери отправяли ли са полицаи заплахи към министър от кабинета. По думите на Мария Габриел затова си има служби и трябва да бъде получена информация.

 

"Интересува ме спазването на управленската програма и действията на всеки министър за осъществяването ѝ в зададените срокове", подчерта тя.

 

Вицепремиерът коментира и приемането на страната ни в Шенген. България дава ясен сигнал на европейските си партньори и това се вижда и цени. Дава ни се ясен сигнал, че сме се справили с условията за членство, обясни тя.

 

"Нека не се заблуждаваме – всеки конфликт извън границите ни, ни засяга и нас. Страната ни беше първата, която евакуира гражданите си от Израел. Готови сме да действаме във всеки един момент. Грижата ни за сънародниците ни доведе до този резултата да видим гражданите ни заедно със семействата им и в добро здраве", подчерта министърът на външните работи.

 

Помолена да коментира дали ще е проблем членството ни в Шенген, новоизбраната крайна десница в Нидерландия, Мария Габриел уточни, че не би се ангажирала с прогноза преди да е сформирано правителство и да бъдат обявени приоритети. "Би ми се искало със силата на дипломацията да продължим до последната минута и това го правим", каза тя.

 

По отношение на похитения кораб с българи на борда, вицепремиерът каза: "От ден първа имаме информация за случая. На този етап единственото, което мога да кажа е, че сме в необходимата комуникация с отговорните ведомства. Ще направим всичко възможно нашите сънародници да се приберат у нас в добро здраве", каза Мария Габриел.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени