Мария Габриел към Нинова: Ще подкрепите ли експертно правителство? Нинова: Отговор ще дадем, след като партията се произнесе на вътрешнопартийно допитване (ВИДЕО)

Нинова открои няяколко въпроса, по които трябва да помислят заедно с ГЕРБ

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Zonanews

Какъв може да бъде възможният формат на правителство, попита номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в началото на срещата с "БСП за България" в зала "Запад" на Народното събрание. На разговорите присъстваха лидерите на ГЕРБ – Бойко Борисов и на БСП – Корнелия Нинова. Габриел посочи, че предлага експертно правителство с ясно очертани срокове и приоритети, което да изпълнява процедури,  свързани най-вече с бюджета на страната. 

 

Нинова отговори, че отговор на този въпрос ще даде, след като партията се произнесе на вътрешнопартийно допитване. Но още днес ще свика пленума, който трябва да го организира.

 

Габриел изтъкна, че форматът, който предлага, не е коалиционен, всяка партия трябва да запази своята идентичност.

 

На свой ред Нинова подчерта, че решението дали да участват в национално правителство, а не в правителство на ГЕРБ, не в коалиция с ГЕРБ, ще бъде взето от членовете на партията. Тя добави, че ще се опитат още утре да свикат Националния съвет.

 

Нинова открои няяколко въпроса, по които трябва да помислят заедно с ГЕРБ – дали могат да балансират бюджета, без да се фиксират върху задачата за влизане в еврозоната, както и върху доставянето на оръжия за Украйна.

 

"За нас има няколко ключови, надпартийни въпроса. Смятам, че трябва да има работещо правителство и редовен парламент. По задачите, които трябва да се свършат неотложно, за нас на първо място е бюджетът", изтъкна лидерът на БСП. Нинова заяви, че не споделя вижданията на ГЕРБ, че дефицитът трябва да е 3% и изтъкна, че при нивата на инфлация няма как да се постави скорошна цел за приемане на еврото.

 

На второ място тя постави задачите по Плана за възстановяване и устойчивост като заяви, че се притеснява, че някои още не са написани. "Като мандатоносител и партия, която търси мнозинство, някой пише ли ги тези задачи?", попита Нинова. Тя се спря и на съдебната реформа: "Сменяме Гешев, за да сложим Пешев, не е сериозно съждение", изтъкна тя.

 

"Поздравявам ви, господин Борисов, не очаквах, че вашите депутати са гласували "Въздържал се" по Истанбулската конвенция", коментира още лидерът на БСП.

 

Мария Габриел изрази надежда, че могат да се постигнат компромисни моменти по изброените точки и заяви, че по отношение на бюджета и социалната политика, Плана за възстановяване и устойчивост има сходно виждане.

 

В срещата участват и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов. Срещата е в зала "Запад” на Народното събрание.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени