Мария Габриел: Няма да сложа подписа си под т.н. "меморандум", предложен от ПП-ДБ

Всичко си има граници - това е опит за политическа търговия и подялба на държавата между две коалиции, добави тя

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Скрийншот видео кадър

Няма да подпиша т.н. "меморандум". Той влиза в противоречие с българската Конституция. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в свое извънредното изявление. Намирам го като меморандум и опит да променяме закони, според партийните си интереси.

 

Той е опит за политическа търговия, категорична бе тя. "Търпеливо дни наред умишлено не коментирах предложението за ротация - както и от страна на премиер Денков,  така и от страна на коалицията ППДБ", заяви Габриел.

 

"Чух предложения да си разменим местата с Денков, да добавим още едно министерство, за да има за всички място. Време е да кажа какво няма да направя. Преди всичко, няма да подпиша т.нар. "меморандум". Първо, всичко има граници. Обезпокоително е, че този документ е изработен с крайна цел и оставя усещането за това държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси.


Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

 

Намирам меморандума като ултиматум и опит да променяме закони, според партийните си интереси. По-подробен прочит показва една-единствена цел - политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

 

Правовата държава се ръководи от принципа за върховенството на закона. Създава правна и законодателна уредба. Реформите се правят чрез изменение на законодателството, без да се намесват правомощията на други власти, освен Народното събрание,  добави вицепремиерът и външен министър. 


Тя зададе въпрос какво налага промените в службите и защо има фиксиран срок до юни, който съвпада с предизборната кампания за ЕП. Липсата на аргументи е доказателство, че това може да се тълкува като пореден опит за овладяване на службите. 

 

За електронното управление Габриел посочи, че действащият министър се движи с охрана от няколко месеца в резултат на заплахи, свързани с обществени поръчки. Габриел заподозря и користни интереси в овладяването на КЗК. Тя изтъкна, че външната политика се базира на националните приоритети и България трябва да говори в един глас.

 

Тя изрази недоумение дали на всеки 9 месеца ще се подписват меморандуми, или само тези месеци, в които премиер ще е представител на ГЕРБ-СДС. Тя се възмути, че документ, ризработен само от едната страна и изпратен на другата в чат приложение е саботиране на диалога. 

 

"Информирам българските граждани, политическите партии в българския парламент и всички европейски партньори, че аз няма да сложа подписа си под т.н. "меморандум", предложен от ПП-ДБ", завърщи Мария Габриел. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени