Мария Габриел обяви кога ще се дискутира датата за влизане в Шенген и по суша

След влизането с въздушни и морски граници ще има дата за премахване на проверките по сухопътните граници

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на НС

През 2024 г. ще бъде дискутирана датата за премахване на проверките по сухопътните граници, каза относно Шенген вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блиц контрол в Народното събрание.

 

В решението се казва, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 г. ще има дата за премахване на проверките по сухопътните граници. След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата за взимане на решения. България ще бъде пълноправен член, участващ в дискусиите, имащ своето право на глас, обясни Габриел. Според нея след 31 март стотици хиляди български граждани ще могат да се възползват от улесненията. 

 

Паметник на Стефан Караджа

Съзнавайки важността от опазване на спомена от пребиването на Стефан Караджа в Тулча, посолството на България в Букурещ предложи на румънската страна и постигна договореност с общинските власти за поставяне на подходящо място в центъра на града на бюст-паметник на Стефан Караджа. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Договорено е да бъде обновена плочата на бюст-паметника на Георги Раковски в Тулча, както и реставрация на българската църква "Св. Георги". Подобни дейности са запланувани и на други места в Румъния, каза още Габриел. Тя отговори на въпрос, свързан с къщата на Стефан Караджа в Тулча. Във въпроса на народните представители от "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев се посочва, че през 2023 г. къщата е разрушена. МВнР не разполага с юридическа или финансова възможност за закупуване или поддържане на имоти като къщата, посочи вицепремиерът.

 

Придобиването на имоти извън страната от българската държава се извършва от Министерския съвет. Въпреки липсата на правна рамка посолствата ни зад граница полагат усилия в рамките на своите възможности за съхранение на места и обекти, свързани с българската история, обясни тя.

 

Правителството ще изпълни заложеното в закона за държавния бюджет за 2023 г., като ще бъдат по-голям брой проекти – осем, а не два, каза Мария Габриел на въпрос относно неизплатени финансови средства за район Тараклия, Република Молдова от бюджета на Република България за 2023 г. Сред проектите са закупуването на три училищни автобуса, които ще облекчат трудния достъп до учебни заведение на 450 деца. Ще бъде извършен основен ремонт на учебна сграда номер 2 на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", обясни вицепремиерът.

 

Приоритет за Съвета за развитие на гражданското общество е създаването на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации в България. Ключово важно е разработването на финансов механизъм за подкрепа на обществено значими проекти на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, каза още Габриел по време на парламентарния контрол.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени