Мария Габриел с маратон от срещи на Мюнхенската конференция

България ще продължи да отстоява последователната си позиция в подкрепа на Украйна бе посланието на срещата на Габриел с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Мария Габриел с маратон от срещи в Мюнхен
Мария Габриел с маратон от срещи в Мюнхен Източник: Facebook

Интензивната програма на Мюнхенската конференция по сигурността продължава със срещи с вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц, министрите на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, на Хърватия Гордан Гърлич-Радман и на Андора Имма Тор Фаус.

 

С министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг продължаваме активния диалог по всички теми, свързани с въпросите на Шенген и премахване на контрола по сухопътните граници, съобщи Габриел във Фейсбук.

 

Благодаря на Гордан Гърлич-Радман за приятелството и доброто сътрудничество. Очаквам с интерес да се видим отново във вторник на работното ми посещение в Хърватия по негова покана, написа дипломат № 1.

 

Министър Гервала-Шварц благодари на България за силната подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Косово. Предстои провеждане на политически консултации между двете страни, каза още Мария Габриел.

 

Тя специално представи "Бранд България" на външния министър на Андора Имма Тор Фаус. Двете обсъдиха сътрудничеството в сферата на туризма, икономиката и финансите и подкрепата за Украйна.

 

След това Габриел се срещна с генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид, с която обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и ОССЕ.

 

Споделих за проведената през януари Национална конференция за борба с трафика на хора, като целта е тя да се превърне в ежегодна. ОССЕ оценява напредъка на България в работата по борбата с трафика на хора. Благодаря на Хелга Шмид за поканата страната ни да сподели опита и добрите си практики в рамките на ОССЕ, съобщи дипломат № 1.

 

Тя разговаря и с постоянния представител на САЩ в НАТО, посланик Джулиан Смит. Споделих за активната работа по изпълнение на Меморандума за разбирателство за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, който подписахме на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон, каза Габриел.

 

Инвестициите в икономиката, научните изследвания и иновациите, включително в космическия сектор, и търговското сътрудничество обсъди по-късно Габриел д министъра на външните работи на Аржентина Диана Мондино.

 

България ще продължи да отстоява последователната си позиция в подкрепа на Украйна бе посланието на срещата на Габриел с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Във фокуса на дискусията са били регионалната сигурност и ролята на България като фактор за стабилност в Черноморския регион.

 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени