Мария Габриел ще бъде домакин на конференцията "Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България"

Основни говорители ще бъдат Стефано Санино, Росен Плевнелиев и Йордан Божилов

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на МВнР

Конференцията  ще се проведе на 29 февруари в Дома на Европа от 10 ч. Инициатор и домакин е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

 

Това е третата конференция за външнополитическата стратегия. Целта на форумите е при разработването на документа, очертаващ  принципите и  целите  на българската външна политика да бъдат взети под внимание предложенията на максимално широк кръг от  експерти и представители на  науката,  политическите среди, гражданското общество, младите хора.

 

Основни говорители на третата конференция, която е насочена към европейския опит и експертиза в сферата, ще бъдат Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност към Европейската комисия, Росен Плевнелиев, президент на Република  България 2012-2017 и Йордан Божилов,  председател на  Софийски форум за сигурност.

 

"Изготвянето на национална външнополитическа стратегия е предизвикателство и възможност. Документът ще подчертае  позицията на България на международната арена, посочвайки нейния  принос за мира, сигурността и сътрудничеството на регионално, европейско и глобално ниво", коментира вицепремиерът Габриел.

 

Представителите на медиите, желаещи да отразят събитието, могат да се акредитират на мейл info@mfa.bg, Дирекция СКПД на МВнР до 17 ч. на 28.02.2023г.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени