Мария Габриел: Талантът на българските спортисти е сила и вдъхновение

Вицепремиерът и министър на външните работи откри най-голямата зала за катерене на Балканите

Мария Габриел откри най-голямата зала за катерене на Балканите
Мария Габриел откри най-голямата зала за катерене на Балканите Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри най-голямата зала за катерене на Балканите – многофункционална спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан".

 

 В откриването участваха треньорът на националния отбор по катерене Ивайло Радков, помощник-треньорът Георги Пенев, председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" Калин Пешов и изпълнителният директор на "Фонд за устойчиво градско развитие Надя Данкинова. Сред гостите бе и известният български алпинист Николай Петков – първият и единствен алпинист, обходил и трите ръба на Еверест.

 

"Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан" е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни", заяви Мария Габриел.

 

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на МВнР

 Вицепремиерът наблегна на възможностите, които дава спортното направление на програма "Еразъм +". Тя открои важността на сътрудничеството между спортните организации на местно и национално ниво, партньорствата с международни федерации, обмена на добри практики и възможностите за мобилност, които предлагат европейските програми.

 

 "Талантът е даден, за да вдъхновиш и подкрепиш останалите около теб. Трупайте опит, постоянство и сила и показвайте, че със и за спорта няма граници. Имайте визия, намирайте решения на предизвикателствата, пред които сте изправени и показвайте на какво сте способни. Запазете приключенския дух през целия живот", заключи Мария Габриел.

 

Мария Габриел и Йордан Йовчев
Мария Габриел и Йордан Йовчев Източник: Пресцентър на МВнР

 Многофункционална спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан" разполага с над 3000 кв.м. катерачна площ, вътрешна и външна стена за катерене на въже и над 300 маршрута. След официалната част бе направена демонстрация на съоръженията от Борис Пенов, Кънчо Долапчиев, Николай Петков, Александра Тоткова, Николай Русев, Иво Нинов, Йордан Йовчев и Стойка Кръстева.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени