Мария Габриел: В момента се водят разговори. Ще направя всичко възможно, за да няма нови избори

Тя обясни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не е постигнато съгласие за два министерски поста - на отбраната и енергетиката

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: ЕП

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на нацоналния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност. Това заяви в "Панорама" по БНТ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

 

"Аз направих моя ход като върнах изпълнения мандат на президента. С този ход аз дадох шанс преговорите да продължат в последния момент, посочи тя. По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание", заяви още тя.

 

Габриел обаче на този етап няма да влезе в детайли за преговорите с ПП-ДБ, докато окончателно не приключат. Премиерът Николай Денков е подал оставка без нейното знание, разкри тя.

 

"Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време".

 

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел. "Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори".

 

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. За Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена - за Министерството на отбраната и на енергетиката.

Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени