Мария Габриел: За устойчиви решения за мир са нужни обединени усилия между партньори

Мария Габриел подчерта продължаващата подкрепа на България за Украйна и поздрави страната за историческото решение на Европейския съюз за започване на преговори за членство

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел. Във фокуса на дискусията бяха руската агресия срещу Украйна и ситуацията в Близкия изток.

 

Мария Габриел подчерта продължаващата подкрепа на България за Украйна и поздрави страната за историческото решение на Европейския съюз за започване на преговори за членство.

 

"Днес отново отправяме послание за обединени усилия и солидарност с Украйна. Всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна трябва да продължи докато това е необходимо. България подкрепя "Формулата за мир" на президента Зеленски и ще търси да допринесе за присъединяване към нея и на други страни от света", коментира вицепремиерът.

 

 заседанието на Съвет
заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел Източник: Пресцентър на МВнР

Тя акцентира върху ролята на България като фактор за стабилност в Черноморския регион и информира за съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за премахване на опасността от мини в териториалните води на трите държави и техните изключителни икономически зони.

 

Във фокуса на заседанието бе и ситуацията в Близкия изток. В дискусиите се включиха министърът на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри, заместник министър-председателят и външен министър на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал Сафади, израелският министър на външните работи Израел Кац, министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министърът на външните работи на Палестинската власт Рияд ал Малики и генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт.

 

"Днешната дискусия е важна, защото цели заедно с партньорите ни от региона да намерим устойчиво решение на ситуацията в Близкия изток. Не сме забравили 7-ми октомври. Надяваме се всички заложници скоро да бъдат освободени. Загрижени сме от хуманитарната ситуация в Газа и от риска от регионално разпространение на конфликта. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни, особено на децата, трябва да бъдат приоритет", заяви вицепремиерът. 

 

"България подкрепя решение на принципа на две държави. Важно е да има споразумение, което да гарантира сигурността и на двете страни. България ще подкрепя усилията, които целят да дадат хоризонт за политическа перспектива за намиране на такова решение".

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени