Мария Капон към ГЕРБ: В този парламент няма да ви оставя да дишате! Каквото ние решим - това ще е!

От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала

Мария Капон
Мария Капон Източник: Zonanews

Огромен скандал се разразил на първото заседание на контактната група на парламентарно представените партии, на което са били разписани детайлите по първото заседание на 45-ото Народно събрание, съобщава Epicenter.bg като се позовава на източници от ГЕРБ. Представител на ГЕРБ е бил Александър Ненков, от "Има такъв народ" - Тошко Йорданов, от БСП са присъствали Георги Свиленски и Кристиян Вигенин, от ДПС - Хамид Хамид. Най-гласовите са били от "Изправи се, мутри вън" - Мария Капон и Мая Манолова. На сбирката са били  още главният скеретар на парламента и представители на администрацията.

 

Решено било стартът на парламента да бъде даден в старата сграда, за което настоявали партиите на протеста, които не искали в сграда, на чиято фасада стои петолъчка, да се заклеват. От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала. "Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе той.

 

От администрацията на парламента обаче припомнили,  че в старата сграда на парламента вече няма озвучителна уредба, няма и пултове за гласуване. Александър Ненков от ГЕРБ обърнал внимание, че липсата на озвучаване и пултове ще затрудни първото заседание, на което има много режим на гласуване - на председател, на зам.-председатели, оставка на кабинета и т.н "Ще гласуваме с вдигане на ръце", заявила Капон, подкрепена от Тошко Йорданов, разказаха присъствали на сбирката. На реплика на представител на администрацията, че това не е редно Капон си позволила директни заплахи: "Каквото ние решим, това ще е! Ще изпълнявате, защото знаете какво ще последва!".

 

Изстъплението на Капон минало всички граници, когато стигнали до разпредението на местата в залата на шестте партии, негодуват от ГЕРБ. По традиция, която никога досега не е прекрачвана, всяка партия трябва да има лице на първия ред, където е ръководство, останалите депутати се нареждат в колона до края на залата. Представителката на "Изправи се, мутри вън", която има само 14 депутати в парламента,  Мария Капон обаче настоявала ГЕРБ, макар да са първа политическа сила със 75 народни избариници, да нямат лице на първия ред, а да заемат последние три реда по продължение на цялата зала. Срещу това остро възразил Александър Ненков. Тогава Капон си изпуснала нервите: "Това е само началото! В този парламент няма да ви оставя да дишате!"

 

Наложило се представители на БСП и на ДБ да "спасяват " ГЕРБ и след тяхното категорично настояване Мария Капон "разрешила" победителите на тези избори да имат 7-8  представители на първия ред. "ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, коментира пред журналисти на излизане от срещата Мая Манолова. Тя подчерта, че старата сграда била символът на парламентаризма. Отказа обаче да каже защо ГЕРБ не са се съгласили първото заседание да бъде в старата сграда. Хамид Хамид от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП също потвърдиха пред медиите, че са гласували "за" това заседанието да е в старата сграда на парламента.

 

"Техническите проблеми трябва да бъдат решени, администрацията да направи каквото трябва, искаме да сме в старата парламентарна сграда, където пише "Съединението прави силата", а не в мастодонта с петолъчките", каза Мария Капон пред bTV. Със сигурност на клетвата на новите депутати ще бъде в старата парламентарна сграда, подчерта Капон. Това дойде с подкрепата на ДПС и БСП. Само ГЕРБ бяха против, каза още тя.

 

На заседанието не е било коментирано кой да бъде председател на парламента, както и какви кандидатури зазаместници ще издигнат пратиите. Пред медиите Тошко Йорданов настоя, че те не са се разбирали кой ще е председателят на парламента, който ще излъчат, макар вече да се завъртя името на Ива Митева - доскорошният шеф правната дирекция.

Още от "Политика"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени