"Маркет линкс": При предсрочни избори разликата между ГЕРБ и ИТН е само около 1%

Изследването е проведено сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Електорални нагласи
Електорални нагласи Източник: bTV

Какви са нагласите на българите за предсрочни избори? И колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото? Отговорите на тези въпроси дава проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". Проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%. "На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

 

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април. "Има много висока степен на политизация на българското общество", смята Живков и отбелязва, че тези, които при предишните анкети са заявили, че "по-скоро ще гласуват", вече се местят в групата на гласуващите със сигурност. "Партиите в НС, включително и БСП, имат заряд за мобилизация. Резултатът на ВМРО може да бъде и над бариерата", допълни той.

 

 

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. "Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

 

 

Проучването финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс" проведено сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени