Мая Манолова сътвори "Костинброд 2"

Зърнарят Светослав Илчовски от Кнежа беше основният инструмент в този срамен пърформънс, чийто сценарист и режисьор беше Манолова

Мая Манолова
Мая Манолова Източник: Zonanews

В истински "Костинброд 2" се превърна днешното заседание на комисията за ревизия, оглавявана от Мая Манолова. Тя отново беше поканила зърнаря Светослав Илчовски, когото описват като "свидетел". Изслушването му започна преди два дни, на 5 май, а сега продължи като втора точка в дневния ред, която беше преместена като първа. Изявата на Илчовски в живото излъчване на заседанието на комисията имаше широк отзвук. Последва грандиозен скандал. А самият Борисов предупреди, че е бил наясно, че ще бъде атакуван от противниците си. Понеже представящият се за зърнопроизводител Илчовски говореше и за собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, от компанията днес обявиха пред медиите, че ще заведат дела за клевета. А самият Иван Ангелов присъстваше на заседанието на комисията и демонстративно седна отдясно на "свидетеля" Илчовски. 

 

Още в началото Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че първите две точки от дневния ред са извън обхвата на комисията. Тя каза, че това е злоупотреба, а в момента се реализира предизборно шоу. "Виждаме два казуса, които реално нямат нищо общо с държавни дружества и нищо с постановления на Министерския съвет. Това е абсурдно да привикваме частни дружества", отбелязва Каназирева относно казуса със застрояването на Алепу. Каназирева попита и след като 45-ият парламент скоро ще се закрие, кога комисията за ревизията въобще ще може да изготви и внесе доклад за работата си. И поиска отмяна на първа и втора точка и преминаване направо към точка три.

 

Мая Манолова от своя страна каза, че в комисията са постъпили над 90 сигнала. "Мисля, че гражданите искат да знаят за това безобразно застрояване на Алепу. Няма как, при положение, че има постъпил сигнал, да не включа това в дневния ред", заяви тя относно точка първа в днения ред. Тома Биков обяви, че никой не е получил документи от Светослав Илчовски, който е твърдял, че има доказателства за всичко онова, за което разказва. 

 

В началото от думите на Илчовски, който говореше крайно неясно, се разбра, че това, което е казал пред комисията, ще го даде и пред прокуратурата. Той обвини Старозагорската прокуратура, че е действала под давлението на Иван Ангелов срещу него. Но останал доволен от работата на Софийската градска прокуратурата по жалба, която подал при тях. "Казах на министъра на земеделието да ми пусне водата", объркано обясняваше Илчовски един от "казусите", които според него били доказателство за корупция.

 

Думите му бяха по отношение на напоителни системи, които го карали да плаща допълнителни такси. Думите му предизвикаха бурна реакция от депутатите от ГЕРБ, които го попитаха кой министър на земеделието пуска водата. Тома Биков, който обяви, че това "лице е ненадеждно", го попита колко жалби има срещу него и дали е стрелял по свои близки и роднини. "Когато е публична една част, трябва да бъде публична цялата част. В тези документи се крие много повече, отколкото в разказите на господина. Документите трябва да бъдат прочетени от всички, да бъдат показани пред медиите. Тези разкази може да са истина, може и да не са. Аз залагам, че не са", каза Биков.

 

Днешното заседание на комисията по ревизията
Днешното заседание на комисията по ревизията Източник: Facebook

Маноил Манев обърна внимание на Манолова, че в залата е и собственикът на "Градус" Иван Ангелов. И се обърна към Мая Манолова: "Фирмата, която "вие унищожихте онзи ден на заседанието". Манев многократно настоя Ангелов също да бъде изслушан. "Най-големият ви зор е Илчовски ли, кой, да разказва тук! Без документи, без нищо!", реагираха от ГЕРБ. "На тази комисия никой не ме е карал да идвам. Не познавам Мая Манолова, дори не съм се здравислав с нея. Не познавам Черепа, не познавам известни арестанти..", започна той.

 

Той отново бе прекъснат от Маноил Манев, който настоя да не се приемат сериозно обърканите твърдения на зърнаря от Кнежа. В залата влязоха и още депутати от ПГ на ГЕРБ. Шумът в залата пък стана невъобразим. Журналистката от Агенция ПИК Иво Николова  поиска Илчовски да бъде тестван за наркотици. "Да, направете ми, публично", разпали се Илчовски. В една от разгорещените ситуации шефката на комисията Мая Манолова пък призова НСО да влезе. НСО, ако не са абдикирали от задължението си, да дойдат в залата, призова тя. Пак от думите на Илчовски стана ясно, че не е виждал предаването на кюлчета, а само е видял снимки.

 

Депутатите имаха право на по четири въпроса. На няколко пъти при изслушването му Дани Каназирева зовеше да се въведе ред, защото абсолютно не ставало ясно какво се говори. Илчовски разказа и за среща на "Витошко - Студена", където празнували Ивановден. "Батко и Братко бяха. Бяха поканени известни певици - Теди Кацарова, Анелия. Това беше 2017 г., на 7 януари. Премиерът бил там и цяла вечер игра белот в един ъгъл".


Илчовски му показали и клип как се гаврят сексуално с известен арестант (Миню Стайков, според предишни негови твърдения). По-късно стана ясно, че има разминаване в твърденията на Илчовски. Той твърди, че записът за ареста на въпросния бизнесмен е от 2017 г., но журналисти му напомниха, че Миню Стайков бе арестуван през 2018 г. Илчовски беше запитан къде е видеото с "Мата Хари". При предишното заседание той твърдеше, че знае коя е дамата, снимала в спалнята на премиера. Твърдеше, че е плеймейтка. Пред една от медиите дори разкри името й. "Нямам го в момента", призна лъжата си Илчовски.


Изслушването на Илчовски и на Ангелов приключи малко преди 21 ч. "Извинете, аз свободен ли съм", бяха последните думи на Илчовски. "Всеки си отговаря за лъжите. 95% от казаното от г-н Илчовски са лъжи. Това, което изрече е потресаващо. Не мога да разбера с каква наглост се гаври с толкова депутати и журналисти", отвърна шефът на "Градус" Иван Ангелов. Той не бе поканен от комисията, но след като бе обвинен от Светослав Илчовски, комисията му даде думата. Ангелов каза, че отношенията му с премиера били "чисто мъжки", често си общували, но не играели често белот. "Господин Илчовски твърди, че съм използвал името на премиера, за да ми продава на по-ниска цена. Никога не съм използвал името на премиера. Това е лъжа, не бива така да лъже. "Градус" е с 27-годишна история, произведжа 150 млн. разпллодни яйца, от тях 135 млн. изнася", обясни още Ангелов.

 

Иван Ангелов обясни подробно един от проблемите, които са имали: "Франция направи така, че наши разплодни яйца да не могат да минават през Турция за Ирак. Всяко забавяне е фатално. Искате да кажете, че е лобирал за вас на международно ниво, попитаха депутатите. "Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна система, че нашите яйца отговарят на европейските сертификати", обясни Ангелов. Илчовски взе аванс за царевица. Те му хареса договора, пусна други фактури, обаждам му се и ми каза: "Ще направя на парчета и теб и сина ти". Каза това пред свидетели. Платих си 500 000 т царевица на 630 лв. за тон. Фактурата играе ролята на договор. Ще бъде предоставена фактурата. Илчовски не хареса това, което сме договорили и ми връща парите"

 

"С 40 милиона паднаха акциите на "Градус" благодарение на този господин и той ще си понесе отговорност в съда", добави Ангелов. Той беше категоричен, че никога не е източвал ДДС и че това може да се провери навсякъде. "С премиера Станишев също съм бил в отношения, молил съм го да ми помага, при Първанов съм бил. При Жан Виденов бизнесът ми беше малък и не се налагаше да търся съдействие".

 

След като отговори на още няколко въпроса, Иван Ангелов напусна заседанието на комисията. Мая Манолова предложи стенограмата, документите и снимките от заседанието на комисията да бъдат изпратени до прокуратурата, до Европейската прокуратура и Министерството на правосъдието, до Омбудсмана, който отговаря за човешките права в затворите, на Европейския комитет по изтезанията, МВР, КЗК, КФН, НАП, КПКОНПИ и ДАНС. Предложено беше и останалите сигнали да бъдат предоставени на съответните органи.

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени