Михаил Миков: Нинова отново разделя БСП като не дава оценка на Радев

Доста по-рано трябваше БСП да даде ясна оценка за изтичащия мандат на президента, доколкото тя е в основата на номинирането на Румен Радев. Това коментира бившият лидер на БСП Михаил Миков пред БНТ

Михаил Миков
Михаил Миков Източник: БСП

"Аз мисля, че доста по-рано трябваше БСП да даде оценка за изтичащия мандат, доколкото тя е в основата на номинирането на Радев за президент. Ясна оценка, ясна позиция, защото отговорът, който Корнелия Нинова даде преди месец: ще изчакаме да минат парламентарните избори и тогава ще се занимаваме, е бягство от отговора“, заяви  в сутрешния блок на "Денят започва“ по БНТ бившият лидер на БСП Михаил Миков.

По думите му Радев се опитва „да избяга от пряка корелация с ръководството, той употребява термина „социалисти“. Би трябвало президента Радев и Нинова да изразяват ясно отношенията си.


Вярно ли е, че Нинова е искала да издигне Илияна Йотова за президент? Този въпрос зададе водещата в Христина Христова на бившия председател на БСП Михаил Миков. „Не е имало такава дискусия и всичко оттам насетне навлиза в политическата клюка и тези теми изместват проблемите пред България“, отвърна Миков като преди това коментира, че поведението на БСП спрямо президента Румен Радев граничи с лицемерието.

На въпрос на водещата дали очаква БСП да издигне друг кандидат, различен от президента Румен Радев, Миков отговори, че всичко е възможно, стига то да става ясно и с аргументи.

"Останалото означава да продължат съмненията относно някакви други договорки на БСП с управляващите, с ДПС по отношение на президента Радев. Това трябва да стане достатъчно ясно навреме. Забавянето на оценката за Радев ще води до една нова разделителна линия в БСП", добави Миков.

 

Според бившия лидер на БСП, Румен Радев има нужда от подкрепата на членовете на БСП, но има нужда и от много широка подкрепа. По думите му Радев очаква подкрепа от членовете на БСП.

"Телевизията на БСП е единствената медия, която не е отразила пресконференцията на президента. Това са лоши индикации. По-добре ясно отношение, отколкото забиване на нож в гърба", смята Михаил Миков".

 

Акцентът ще бъде върху парламентарните избори, но няма как да се излезе от президентските избори тези дни, особено след изявлението на президента и тази тема ще присъства, може би в кампанията за парламентарните избори ще стои един голям въпрос. – позиционирането по отношение подкрепата или неподкрепата на президента Радев,  каза още Михаил Миков.

"„Големите проблеми, които днес трябва да бъдат тема на дискусия в парламентарните избори, а и извън тях – по отношение на президентството – когато се говори за смяна на модела на управление – има ли се предвид промяна в Конституцията, водеща към президентска република. По този въпрос БСП е категорично не. Аз също смятам, че няма никакви основания за това и тук пък президентът трябва да разсее всякакви такива слухове, които могат да бъдат тиражирани", каза Миков.

Според Миков ръководството на БСП бяга от политическите вектори на лявото. Доверието в ГЕРБ спада, но не се прелива в БСП, за да й даде възможност да реализира идеите си утре.
"В момента прекалено много време се отделя на вътрешнопартийната война, на врага с партиен билет. Цели организации се обявяват за неблагонадеждни по единствения критерий – вярност към лидера, а не по политическите резултати. Станахме свидетели на това, което се случва в Благоевградска област, Враца, Монтана, Търговище, Пловдивската история. Социалистите от Петрич ясно казват, че проверките, които се извършват са тенденциозни и нещо като отмъщение. Това е загубено политическо време, конфронтация в партията и сега ще се усили при реденето на листите", смята Миков. Всичките тези маневри по места бяха с цел да се осигурят подходящите мнозинства, които да подкрепят подсказаните отгоре кандидатури, е категоричното му мнение.

 

Според Миков БСП след 4 години в опозиция няма да покаже по-добри резултати на предстоящите парламентарни избори. Това се виждало от социологическите прогнози. Михаил Миков засегна и скандала в Пловдив с изключването на партийния шеф Георги Гергов, обвинен, че уронва престижа на партията и е "човек на ГЕРБ" в БСП .

"Гергов премахнат, защото е беше удобен враг с партиен билет. Той има образ на заможен човек и така можеш да консолидираш твърдото ядро, когато разчистваш враговете с партиен билет. Нинова ги маха с етикет, че са хора на ГЕРБ, а не с някакви доказателства", натърти Миков.

"Гергов беше добър когато подкрепяше Нинова и се превърна във враг, когато започна да казва неща, свързани с критики към ръководството на партията. Така че не става въпрос за някаква принципна позиция", смята Михаил Миков.

Според Миков БСП мълчи по големия въпрос "Какво се случва с България след пандемията?". След епидемията идва икономическа криза, брутният вътрешен продукт спада, а БСП няма ясна визия какво да се прави след това. Според него, ако Социалистическата партия има план какво да се прави, би могла да вземе 10 пункта над ГЕРБ, да вземе властта и да управлява. Миков не се ангажира с прогноза за изборите, но допусна, че БСП би могла да управлява с ДПС, но при "ясни условия" с ясна позиция за здравеопазване, образование, демографска криза. С ГЕРБ било изключено съвместно управление.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени