Милен Керемедчиев: Коалицията няма смелост да изгони руския посланик

Руската федерация има най-много дипломати в България, варират до около 150 човека

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Булфото

Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там. Има две генерални консулства - в Русе и Варна. Има търговски и културни аташета. Говорим за голяма мрежа от дипломатически представителства. Според мен са над половината дипломати, които ще бъдат изгонени. Това каза по bTV Милен Керемедчиев относно изгонването на 70 дипломати от нашата страна.

 

По-скоро са културни и търговски аташета, прикрити под други позиции представители на Москва, обясни той. Посланикът ръководи всички свои служители и дипломати. На нея ѝ е ясно кой каква дейност извършва.

 

Интересно е, че главата на руската делегация в България не е сред този списък. В момента с тази коалиция, видяхте и реакцията на БСП, няма да има голяма смелост да се отзове посланика на Русия, прогнозира Керемедчиев.

 

И допълни, че Митрофанова е прекрачила всички норми. "Дали те се изгонват и други няма да идват. Или част от тях ще бъдат само изгонени, но техните позиции ще останат. Ако искаме да намалим руското влияние, ние трябва да намалим дипломатическата мисия", заяви той.

 

"Част от дипломатите ще бъдат изгонени, но друга част ще бъдат заменени. Нищо чудно Русия да обяви за персона нон грата българския посланик. БСП реагира нервно, това не е съгласувано с тях. Не е съгласувано и с ДБ. Това ще обтегне отношенията, БСП се подготвя за избори и този изказ ще ѝ закрепи гласоподавателите, коментира още Милен Керемедчиев. 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени