Милен Керемедчиев: Видимо е, че България е слабото звено на източното крило на НАТО и това се установява с факти

Посещението на Лойд Остин и други от този ранг са, за да бъде затвърдена позицията на България като надежден член на НАТО. Военните действия са на нашия праг", добави Керемедчиев

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Булфото

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица. Междувременно министър-председателят Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, с която обсъди хуманитарната помощ за украинските граждани.

 

"Видимо е, че България е слабото звено на източното крило на НАТО. И въпреки всички изказвания на български политици, се установява с факти. Военновъздушните сили не могат да се справят с поставените задачи, техническата подготовка на въоръжените ни сили изостава.

 

Зависимостта ни от съветското продължава да бъде явен проблем. Изказванията на бивши и настоящи министри дават опит за разнобой в нашата позиция", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR .

 

По думите посещението на Лойд Остин в България е да се припомни на държавата ни, че вече 18 години е член на НАТО и е крайно време да започне да се държи като такъв. "Не може да се обясняваме и извиняваме, че България не изнася технически средства и поддръжка за Украйна, защото ще влезе в конфронтация с Русия.

 

В момента целият свят е в конфронтация с Русия. Тези посещения са, за да бъде затвърдена позицията на България като надежден член на НАТО. Змийският остров, който беше ударен от Русия, по права линия е на 226 км. от Добрич, така че военните действия са на нашия праг", добави Керемедчиев.

 

Той смята, че в момента не сме в общата отбранителна доктрина на НАТО. "Американската дипломация предприема усилия да убеди България да заеме по-енергична позиция. Забелязва се разнобой, ако се съди по изказванията на политическия елит.

 

Разговорите са част от една обиколка и консултации, в които идеята е да се изработи единна позиция и да се търси укрепване на източния фланг на НАТО", подчерта журналистът Валери Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

По думите му усилията на САЩ са да се мобилизира общественото мнение и да се търсят решения. "В момента се наблюдава интересен баланс в хода на войната - руската армия буксува, Украйна и Русия изпитват последствията на кризата не по-малко от всички останали страни", допълни журналистът.

 

Милен Керемедчиев смята, че "изявата" на Марина Овсянникова, която се появи изненадващо по време на централната емисия "Новини" на руския "Първи канал", е била много силна.

 

"Медийното затъмнение е изключително брутално в Русия. Много силен ход беше това, който може би ще разтърси общественото мнение", подчерта той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени