Министър Емил Димитров към bTV: Не идвам в студиото ви от две години заради тенденциозността тук

Затова не идвам две години в студиото ви, питате ме защо не идвам. Така започна днешното си гостуване в студиото на Би Ти Ви министърът наоколната среда и водите Емил Димитров

Министър Емил Димитров към bTV: Не идвам в студиото ви от две години заради тенденциозността тук
Министър Емил Димитров към bTV: Не идвам в студиото ви от две години заради тенденциозността тук Източник: bTV

Повод за недоволството му стана тенденциозен репортаж на репортерът Стоян Георгиев от Батановци, който описваше случващото се там като едва ли не потоп и апокалипсис. Дума не беше казана за количеството на излялият се дъжд - спорред метеоролози за 2 дни е паднала месечната сума валежи. Освен това репортажът се градеше на едностранно представяне на мненията на специално подбрани събеседници, единственото занимание на които беше да обвиняват екоминистерството, че изпускането на язовир "Студена" е виновно за наводнението в Батановци. Министър Димитров обвини водещия и репортера в откровени измислици.
"Язовир Студена помогна на цяла Струма, защото поемаше 7 хил. куб. метра и изпускаше 2. Той в момента получава 14, а изпуска 4-5, действа като буфер. Оставили сме 3,5 млн. куб.метра резерв, които да може да поеме. Язовира не е виновен за наводненията. Не е закъсняло изпускането. Има си разчети на  хидролозите, че язовирът може 24,2 млн. куб. метра да се пълни, а ние го държим на 21 млн. Не са застрашени били никога хората. Река Конска преля защото дойде и това е причината.  Тя беше ручей , а сега е като Дунав.В момента изпуска вода, в Батановци няма наводнение, както сами виждате", обясни министър Емил Димитров.
И добави:
"Язовир "Студена" в момента оттича минимално количество, ВиК и областния направиха всичко възможно, ходили сме в петък, гледали сме го. „Студена“ ще се изпуска минимално още 2 седмици. Няма залпово изпускане. За Батановци - ако имаха клапи на канализацията нямаше да се наводнят, те се наводниха през канализацията си. Водопроводът от Бучино не е излишен, всеки град трябва да има резервно захранване. Благодарение на него язовира вече е пълен, Перник има вода за година и половина. Това е добро решение", добави министър Емил Димитров. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени