Министър Николай Милков: България никога досега не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген

Той каза това по време на отчета на мандата си

Николай Милков (вдясно)
Николай Милков (вдясно) Източник: Zonanews

България никога досега не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген, каза служебният министър на външните работи Николай Милков по време на отчета на мандата си. Очевидно, че в този период не успяха да бъдат създадени всички предпоставки за пълноправното ни членство, въпреки всички положени усилия. България обаче никога не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген.

 

Министър Милков припомни, че Нидерландия и Австрия имаха претенции за членството на България в Шенген. Швеция беше колебаещ се партньор в началото, но впоследствие Швеция заяви подкрепата си, която е ключово важна, тъй като тя сега председателства Европейския съюз, каза още той. Беше потвърдена подкрепата от водещи европейски държави – Германия, Франция, Италия, Испания, като тя не е пасивна, а активна, което означава лобиране пред останалите, работа с Европейската комисия, убеждаване и сериозни усилия в полза на това българското членство да се случи.

 

Към днешна дата австрийската позиция е продиктувана главно от тяхната оценка за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите им са към Европейската комисия. България и Румъния стават заложници на едни такива процеси, които протичат в Шенген, добави Милков и посочи, че много често политиката не е справедлива и се оказва, че заради това, че Шенген не работи както трябва, трябва да бъдат наказани тези, които са извън Шенген.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени