Министър Росен Желязков: Президентът Радев е като гадателка на карти Таро, говори като вуду магьосник

За пръв път от 1986 г. българската държава купува нови локомотиви

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: bTV

Президентът е неодобряван от почти толкова хора, колкото й го подкрепят.  Той вече е участник в президентска кампания преди кампанията за парламентарните.  Той подкрепя извънпарламентарните партии и даде заявка, че ще търси обединяване на фрагменти по линията ляво-дясно, обединени от антипатията към правителството и ГЕРБ. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Росен Желязков, министър на съобщенията, информационните технологии и транспорта.

"Аз не мисля, че някой се е съмнявал, че президентът ще се яви за втори мандат. Големият дебат, който не се състоя по отношение на нова или промени в Конституцията, което е основният дебат за системата на държавното устройство следващите години. След темата за държавното устройство трябва да се обсъди и институцията президент, също институтът на служебното правителство. Темата е трябва ли да има служебен кабинет без парламент - той води до желание за управление без разделение на властите", каза още Желязков.


Той обясни, че по Конституция е редно редовният кабинет да прави организацията по изборите, а някакси се е наложило мнение, че това не е редно и че трябва да се подготвят и провеждат от служебно правителство.
"В момента манипулацията, която се развива в общественото съзнание е, че предстои манипулация. Предложенията за гласуване по пощата и други екзотични идеи затова имаха такъв невъзможен за изпълнение начин, да дадат основание да се започне пропаганда, че ще има манипулации. А реално правителството не организира изборите, това се прави от професионална администрация в лицето на ЦИК. Правителството само осигурява материално-техническото обезпечаване. Говорят за организиране по пощата - аз питам по коя поща. Представете си как гласуват по пощата българите, живеещи в чужбина, как ще се върне този плик, коя поща ще го донесе, или ще сложим видеонаблюдение на пощальона, или ще направим група за наблюдение на пощальоните в Германия, например. Тези въпросителни не са наши, тези въпросителни бяха поставени при гласуването на последните избори в САЩ", подробно описа подводните камъни пред подобна възможност министър Желязков.

 

Росен Желязков каза, че не е тема дали ще има лидерски сблъсък на президентските избори между Бойко Борисов и Румен Радев. "За държавата е важно да има силен и стабилен кабинет. Задачата на г-н Борисов е да подготви силен и стабилен кабинет. Държавата трябва да се развива, макар да се опитват да налагат мантрата, че ГЕРБ няма да получи подкрепа или да се коалира с традиционни коалиционни партньори. ГЕРБ може да намери партньори за коалиция", добави министър Росен Желязков. Тази черногледост на Радев - той е като гадателка на карти Таро, малко "вуду" ми е говоренето на президента Радев, сякаш живеем в различни държави", добави Росен Желязков.

Той каза, че ако бъде издигнат ще участва в изборите като кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ.

 

"За пръв път от 1986 г. българската държава купува нови локомотиви. Това е третият от 15-те нови локомотиви, които веднага влизат в движение. Предстои купуването на 30-40 нови мотриси, от тях около 10 за дълги разстояния, а 20 - за по-къси. Влаковете се движат независимо от това, че има намаляло количество пътници, имаме договорка с държавата за подкрепа на тази способност да функционираме независимо от пандемията.  Новите мотриси и локомотиви са с такава боя, която не позволява да се драскат графити. Въпрос е и на самосъзнание, но и на контрол. Не се научихме за тридесет години да носим средноевропейското разбиране за отговорност", завърши министър Росен Желязков. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени