Министър Тагарев: България е жертва на руската пропаганда. Въпросът е какво можем да направим

Ставаме регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър", разкри той

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

"България е жертва на руската пропаганда. Въпросът е какво можем да направим. Русия е по-голяма от Украйна и затова трябва да ѝ помогнем срещу агресията на Русия. Тялото на българина, загинал в Украйна, все още е на фронта". Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред bTV.

 

Разполагане на многонационална бойна група на нашата територия

"Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ", заяви в студиото на "Тази сутрин", след като се завърна от посещение в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

 

Съюзниците САЩ и България в НАТО
Съюзниците САЩ и България в НАТО Източник: Zonanews

"Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници", обясни военният министър.

 

Източният фланг на НАТО

"Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи", посочи министър Тагарев.

 

"Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната", обясни Тодор Тагарев.

 

Американски военни в България, България и САЩ
Американски военни в България, България и САЩ Източник: US Army

"Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове – на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос", посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана.

 

Ставаме регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър"

Част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър". "Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. Не е вярно, че българските "Страйкър"-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.", заяви Тагарев.

 

Бойна машина на пехотата
Бойна машина на пехотата "Страйкър" Източник: Wikipadia

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени