Министър Тагарев: България ще участва в изграждането на Европейския ПВО и ПРО щит, 2024 г. започваме придобиване на зенитно-ракетни системи

Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди, добави проф. Тагарев

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

"Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са се включили 12 страни, ние също ще участваме, ще си сътрудничим, заедно ще поръчваме и споделяме разходите". Това разкри пред bTV министърът на отбраната профо. Тодор Тагарев.

 

По думите му, превъоръжаването на Българската армия ще бъде в 13 направления. "През 2024 година може да започнем процедура за придобиване на зенитно-ракетни системи", заяви Тагарев. По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Министър Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

 

"Необходимостта от инвестиции в отбраната е огромна. В продължени на 35 години армията не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха F-16 за ВВС, после корабите за ВМС и сега бойните машини за Сухопътните войски", посочи той.

"Няма бронирана машини или танк, който да издържи на пряко попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в Сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да действат в един боен ред с нашите съюзници", подчерта военният министър.

 

"Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели", подчерта проф. Тагарев.

 

"Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение", посочи той.

 

"Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди", добави Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР, които бяха дарени на Киев. "У нас има украински войници, които учат английски език в София и Варна. Това също е важно", добави той. По думите му украинските военнослужещи били над 30 на брой. Той посочи, че е вариант да обучаваме и украински войници, като посочи, че може да обучаваме бойни санитари. Военният министър подчерта, че в Унгария и Полша сме изпратили наши военни, които да обучават украински военнослужещи.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени