Министър Тагарев безкомпромисен: Русия използва всеки случай, който се появява, за да вреди на нашите интереси

Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

"Русия използва всяка възможност, която й се отдава. Ето пример – взрива на язовирната стена на Нова Каховка, което руските медии беше подхванато, че ще замърси водата по българското и румърнското черноморие и ще провали туристическия сезон", заяви пред NOVA военният министър проф. Тодор Тагарев.

 

"Не мога да кажа какво влияние има в този случай Русия. Но със сигурност всеки случай, който се появява, се използва от Русия, за да вреди на нашите интереси", каза Тагарев на въпрос за убийството на Алексей Петров и използването му от руската агентура в България за провокиране на политическа дестабилизация в страната

 

"Правителството работи за гарантиране на сигурността. Има по-късно днес съвещание не само за този случай, а и други подобни", каза военният министър.

 

Относно шефовете на службите от ПП изтъкват, че те са назначавани от президента Румен Радев. "Промените в момента са минимални. Факт е, че при служебното правителство, а и при предишните служебни правителства, назначени от Радев, огромна част от ръководния състав в силовия апарат беше сменена", коментира Тагарев.

 

Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона.

 

Той коментира и случая с арестуваните във Великобритания българи, обвинявани в шпионаж, както и защо едва сега се разбира у нас за това.

 

"Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците", каза Тагарев. Той отново подчерта, че арестът е от февруари месец, когато още в България е служебното правителство.

 

"Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин", коментира Тагарев пред NOVA.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени