Министър Тагарев: Евентуална визита на Зеленски у нас ще покаже, че помощта ни към Украйна е оценена

Възхитен съм от това, което направиха над 1200 военнослужещи от 7 държави, съюзници в НАТО, заяви той пред журналисти на полигона "Ново село"

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Zonanews

Потенциална визита на президента Володимир Зеленски ще покаже, че помощта на България за Украйна е ценена. Това каза пред журналисти на полигона "Ново село" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

 

"Не би трябвало да изтича информация. Украйна е във война, Зеленски е върховен главнокомандващ. Представлява интерес за противника, ценен гост навсякъде, където отиде. Все още се надяваме, че има възможност да дойде в България в бъдеще време. Това би било изключително признание за България и подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива война, която започна Русия срещу нея. Нека да оставим на МС. Ако има покана, вероятно ще е от там. Една негова потенциална визита ще покаже, че високо ценена помощта на България. Потенциалът ние за доптълнителна помощ, ако поиска", отбеляза Тагарев. 

 

Министърът на отбраната наблюдава учението на италианската бригада "Пинероло". По думите му за 10 години вижда изключителен напредък, учението е много по-голямо - има форма на бригадно учение.

 

"Възхитен съм от това, което направиха над 1200 военнослужещи от 7 държави, съюзници в НАТО. Бяхме свидетели на маневрени бойни действия в отбрана и контранастъпление. Това е изключително важна стъпка за подготовката ни за изграждане на капацитета за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на НАТО заедно с нашите съюзници", каза Тагарев.

 

"Присъствах на това изключително важно учение и мисля, че фокусът трябва да бъде това, което показаха военнослужещите и нашите съюзници. Само мога да кажа, че не съм притеснен по никакъв начин и лидер на партия, решила да се позиционира като опозиционна, няма да смени моето поведение, предполагам и поведението на кабинета", допълни той пред журналисти.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени