Министър Тагарев: МОЧА е тотем на превъзходство на Русия спрямо България

Попитан дали очаква "ответен удар" от страна на Русия, Тагарев отговори, че Русия отдавна ни е обявила за враг

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Zonanews

"Моята позиция е, че беше крайно време да се изнесе от центъра на София". Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос за демонтажа на т.н. Паметник на Съветската армия, известен повече като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия.

 

Според него това не е паметник, защото тук не е имало война, не е имало и освобождение. "Длъжни сме да уважаваме всички човек, воювайки на която и да е територия, но случаят не е такъв. Това е тотем на превъзходство на Русия спрямо България", отбеляза Тагарев.

 

Попитан дали очаква "ответен удар" от страна на Русия, Тагарев отговори, че Русия отдавна ни е обявила за враг. "Не виждам какво повече може да се каже, добави той. Не България търси врагове, обратното - Русия обяви НАТО за враг, респективно България", отбеляза министърът на отбраната.

 

Министър Тагарев присъства на събитие в Централния военен клуб в София по случай 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. При инцидента загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон – майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, а десетки бяха ранени.

 

"Нашите герои от Кербала не са забравени – това са свидни жертви, които носим в сърцата и мислите си и ще помним и почитаме, докато я има Българската армия и докато я има България", заяви министър Тагарев в обръщението си към семействата и близките на загиналите, към техните колеги и приятели.

 

Той припомни, че страната ни участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до декември 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3367 души.

 

"Българските военнослужещи се справиха и натрупаха ценен боен опит. Техните действия заслужават висока оценка и те получиха признание от нашите съюзници", категоричен беше министърът на отбраната.

 

"Правителството има пълна яснота по отношение на изискванията в отбраната. Следващата година бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт, което ще ни даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните способности", каза още проф. Тагарев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени