Министър Тагарев обеща до края на 2024 г. инфраструктурата за приемането на F-16 да е готова

Седем от първите осем самолета вече са в различни фази на асемблиране

Министър Тодор Тагарев
Министър Тодор Тагарев Източник: Zonanews

До края на 2024 г. е планирано окончателно да приключат дейностите по изграждането на инфраструктурата в авиобазата "Граф Игнатиево", за да може България да приеме първите осем изтребителя F-16 Block 70. Завършването на останалите обекти се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г. Това уверява министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмен отговор до народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.


"За осигуряване на необходимата инфраструктура за приемане на F-16 в 3-та авиационна база са предприети редица конкретни стъпки за ускоряване изпълнението на предвидените обекти поради допуснатите сериозни забавяния през последните няколко години", посочва Тагарев и уверява, че в Министерството на отбраната работят интензивно за изграждането на инфраструктурата.


Предвидените за изграждане обекти са основно в две направления: обекти, пряко свързани с приемане на самолетите, и такива, свързани с подобряване на съществуваща инфраструктура.


Според министъра инвестиционният процес е започнал, без да е налице обща визия, окончателна цялостна концепция за необходимата инфраструктура за изтребителите F-16 и при липсата на пълна информация по отношение на изискванията към отделните обекти. Предвидени за изпълнение са общо 49 обекта. На този етап са сключени 90 договора за 48 от обектите. Все още не е започнал процесът по проектирането и изграждането на един от контролно-пропускателните пунктове.

 

Седем от първите осем самолета вече са в различни фази на асемблиране, постигнат е производствен капацитет, който ще позволи без забавяне да бъдат произведени и следващите осем самолета, каза Тагарев преди седмица в Народното събрание.


Първоначално се смяташе, че ремонтирането и модернизирането на авиобазата "Граф Игнатиево", което се финансира предимно от България, ще струва около 300 млн. лева. Към момента са сключени общо 90 договора за проектиране, строителство и консултантска услуга, като общата им стойност достигна близо 386 млн. лв., като част от тях идват от фондове на НАТО.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени