Министър Тагарев: БТР-ите за Украйна са в София! Виновни са заместниците ми

Няма да пращаме войници в Украйна, категорично не се обсъжда този въпрос у нас, заяви министърът на отбраната

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев прехвърли на заместниците си вината за закъснението на БТР-ите за Украйна. БТР-ите още са в София. Допускам, че има закъснение при доставянето на техника в Украйна. Има много технически и юридически въпроси, които трябва да се решат. Това обясни Тагарев в сутрешния блок на bTV, който отхвърли от себе си отговорността за неизпълнението решението на парламента.

 

Тагарев изтъкна, че той не контролира този "технически процес", защото не било негова работа. На въпрос на БТВ: Къде с БТР-ите?, Тагарев невъзмутимо отговори: "В София"! Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. лв., допълни военният министър.

 

"Казали сме на Украйна, че можем да дадем ръкавици", обясни Тагарев. Въпрос на БТВ: Достигнаха ли до войниците? Министър Тагарев: Чувам, че не са заминали.

 

Въпреки тоталното неизпълнение на решението на парламента за помощта аз Украйна министърът на отбраната заяви: "Критиките срещу мен пречат на това да се прати помощ".

 

Министърът призова да бъдат поканени в парламента и тримата отговорни за тази операция заместник-министри - на МВР, на МО и на Министерството на транспорта. "Те най-добре ще обяснят закъснението от декември насам, как е вървял процесъг и какви технически и юридически проблеми са имали", каза Тагарев.

 

И нападна лидера на ГЕРБ "По някаква причина политиците си мислят, че ако нещо гърми и лети, то военният министър е виновен. Експедирането на техника не е лесен процес, отговори той на критиките на Бойко Борисов. Той изрази и разочарование от атаките срещу него от страна на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", заради забавянето на изпращането на БТР-и на Украйна.

 

"Тези перманентни атаки от всички посоки не ми позволяват да си върша работата, както аз го разбирам. Въпросът не е дали ще получа покана да съм отново министър, а ще има ли условия да изпълнявам политиките си. Тези атаки ме карат вече да мисля да се откажа", добави Тагарев, чиято оставка беше поискана няколко пъти от опозицията.

 

Според него "човек винаги може да се справи и по-добре", но призна, че работи на максимален предел и не вижда какво повече може да направи. "Трудно ми е да си помисля как мога да вдигна оборотите, на които работя. В момента това е ситуацията", допълни министърът на отбраната.

 

"Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна, повтори Тагарев това, кооте вече казаха премиерът и лидерите на политическите сили в некоалицията.. Темата нашумя, след като такава възможност бе допусната преди ден от френския президент Еманюел Макрон.

 

"Едната теза на президента Макрон бе, че ние не трябва да даваме увереност на Путин. Цитирахме много варианти за помощ, но по този няма съгласие. Почти всички страни казаха, че не са съгласни по този вариант. Дискусията беше затворена, един от участниците направи изявление и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници", обясни как на срещата в Париж се е стигнало до изявлението на френския президент министърът на отбраната.

 

По думите му много малко вероятно е държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той. Тагарев обясни в отговор на въпрос, че не е бил част от правителствената делегация в Киев, защото в същото време е бил на форума в Париж.

 

"Бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев, след това дойде покана от президента Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво - 8 делегации, петима президента, 17 премиери", обясни той.

 

Позицията на Зеленски е винаги една и съща - хубаво е да си обменяме подаръци, но на нас ни трябва оръжие, коментира той думи на украинския президент.

 

"Аз не съм женен за поста министър на отбраната", каза той. Тагарев посочи, че атаката срещу него е политическа. "Допускам, че има закъснение при доставянето на техника в Украйна, каза още министърът. Има много технически и юридически въпроси, които трябва да се решат според него.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени