Министър Тагарев: Платихме първата вноска за машините "Страйкър"

Прогнозният разход е $1.376 млрд.

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Първата вноска за бронетранспортьорите "Страйкър" е платена, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от bTV. Така договорът, който депутатите ратифицираха в началото на декември, влиза в сила. Тогава "За" гласуваха от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ, ДПС и трима от "Има такъв народ". Против бяха двама от "Има такъв народ", от БСП и "Възраждане".

 

Тагарев обяви още, че следващата година бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт. А това ще ни даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните способности, включително сключване на договори за окомплектоване на армията.

 

Договорът за придобиването на "Страйкър" е по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби. Бойната техника ще се използва за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в сухопътните войски на българската армия, уверяват от правителството.

 

Прогнозният разход е $1.376 млрд. (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Плащането по договора, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години.

 

Предложената от американска страна схема за заплащане включва първоначален депозит 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Още от "Политика"

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени