Министър Тагарев: Трябва да се готвим за война

Той заяви, че все още не е получил покана да остане в правителството и след ротацията през март

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Zonanews

"Трябва да се готвим за война, рисковете нарастват." Това заяви по bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той бе категоричен, че Путин води политика, която води до милитаризиране на Черно море. Според него то е поле на интензивни военни действия. "Не можем да стоим отстрани и да гледаме, ние трябва да търсим решение", подчерта военният министър.

 

"Начинът да гарантираме отбраната си е като инвестираме в собствените си способности, но и като работим заедно с нашите съюзници от НАТО, което включва разполагане на определени видове системи", посочи още проф. Тагарев.

 

Той добави, че все още не е получил покана да остане в правителството и след ротацията през март. "Ако имам такава покана, вече ще трябва да имаме разговор при какви условия ще се очаква аз да изпълнявам своите отговорности, защото ние сме в една много трудна ситуация, която изисква много бърза адаптация на цялата отбранителна система. Това далеч не е тривиален въпрос и за да се реши този въпрос, е нужна възможно най-широка политическа подкрепа, със сигурност политическа подкрепа от парламента", изтъкна Тагарев и допълни, че министър, който няма политическа подкрепа от парламента, няма шанс да осъществи нужните реформи.

 

По повод днешната акция в ГДБОП и ДАНС, където към момента тече разследване за шпионаж в полза на Русия, министърът изрази мнение, че обществото ни е подложено на остра масирана информационна обработка и на нея понякога се поддават и служители на системата за сигурност. 

 

Във връзка с визитата в САЩ, Тагарев коментира следното: "Имам уговорена среща на много високо равнище в Пентагона, която ще проведа онлайн". Относно БТР-ите, които предоставяме на Украйна, той каза, че машините ще бъдат транспортирани най-вероятно с жп транспорт до Украйна. 

 

"Не всичко зависи от нас, но ние вършим доста работа. Те се намират на различни локации в страната и трябва да бъдат подготвени", допълни военният министър. По думите му се касае са машини, които стоят повече от 30 години и никой не проявява интерес към тях затова е нормално те да бъдат предоставени на Украйна, защото ще им бъдат от помощ. 

 

"Това решение се прие много остро от страна на опозицията в парламента. Нека някой да отговори на въпроса, защо толкова дълго време не са използвани? По време на дискусиите в Народното събрание се чуха много екстравагантни идеи", добави проф. Тагарев.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени