Министър Тагарев в Толедо: Обмисляме увеличаване на приноса си в цялостната подкрепа на ЕС за Украйна в областта на отбраната

Необходим е дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна, добави той

Министър Тагарев в Толедо
Министър Тагарев в Толедо Източник: Пресцентър на МО

България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС днес в Толедо, Испания, съобщиха от Министерството на отбраната.

"На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна, усложнена от все по-провокативното поведение на Русия, включително в близост до границите на НАТО и особено в региона на Черно море, важен елемент от тази подкрепа трябва да остане предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили толкова дълго, колкото е необходимо", заяви министър Тодор Тагарев.

Той подчерта, че страната ни приветства предложението за засилване на подкрепата за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, който вече е доказал своята ефективност за предоставяне на навременна военна подкрепа на Украйна.

"Отдаваме особено значение на запазването на правилата и методологията на Инструмента по отношение на вноските на държавите членки, което гарантира солидарност и приобщаване", каза още министър Тагарев.

Министър Тагарев отбеляза бързите резултати от прилагането на тристранния подход на ЕС за осигуряването на боеприпаси за Украйна. По думите му, в по-широк план подкрепата за Украйна следва да бъде обвързана с продължаващите усилия за укрепване на европейската отбранителна индустрия, включително със съответните стимули за държавите членки. Той изрази увереност, че новите европейски регламенти в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Тодор Тагарев изтъкна ролята на военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна (EUMAM) като съществен елемент от цялостната подкрепа на съюза за Украйна в областта на отбраната. Той заяви, че България обмисля разширяване на приноса си към EUMAM в съответствие с нуждите на Украйна с фокус подготовката на бойни санитари, както и принос към обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Министър Тагарев призова за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия от Русия, включително и елиминиране на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС.

На правителственото заседание на 23 август бе взето решение за предоставяне на нова хуманитарна помощ за Украйна от страна на България. Помощта за Украйна е в размер на 293 376 лв., която да подпомогне страната за справяне с тежката хуманитарна обстановка в резултат на продължаващата руска агресия.

От пресслужбата на Министерски съвет отбелязаха, че решението е "потвърждение на последователната позиция на страната ни в подкрепа на усилията на Европейския съюз и международната общност за облекчаване на страданията и подпомагане на украинското население".

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: В Стара Загора ще инвестираме в образование и иновации

Бившият министър на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов подчерта, че в управленската програма е заявена сериозна финансова подкрепа за училища, професионални гимназии и детски градини

Прочетете повече прочетете повече

Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите

Като трета точка в дневния ред се предвижда народните представители да разгледат искането за освобождаване на Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съве

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени