Министър Тагарев: Журналисти-проруски манипулатори, които работят срещу България, си правят реклама със списъка "Миротворец"

От думите на проф. Тагарев стана ясно, че се очаква се България да бъде компенсирана за последната помощ, която изпрати на Украйна

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: 24 часа

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви пред bTV, че журналисти, "които така или иначе работят срещу българския интерес", си правят реклама с това, че са включени в списъка на сайта "Миротворец".

 

"Такива сайтове има много. Той не е официален сайт, не се поддържа от украинските власти. Там няма никакви преки заплахи към хората, които са включени в списъците", коментира военният министър българските имена, посочени като "врагове на Украйна".

 

"Реакцията към тези хора у нас е много по-силна, защото са по-добре познати тук. Като правило това са хора, които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес. (…) Случаят се раздухва целенасочено, за си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес", коментира още Тагарев.

 

В края на юли Русия определи нова предупредителна зона за учение, която е в рамките на изключителната икономическа зона на България. Тогава Министерството на отбраната излезе с позиция, че това не е добра практика.

 

"Русия е черноморска страна и води война. За да влязат в нашата изключителна икономическа зона, обяснението е, че провеждат учения. Тези учения трябва да се провеждат за кратко време – седмица или 10 дни, в случая вече удължено до 20 дни. Ще видим какво ще се случи след това", коментира Тагарев.

 

По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори, но би било проблем, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ.

 

От думите на Тагарев стана ясно, че се очаква се България да бъде компенсирана за последната помощ, която изпрати на Украйна. Това ще се случи до 2025 г. чрез Европейския механизъм за мир.

 

"Ние вече сме получили компенсация за една част нелетална помощ. Очакваме скоро да получим за декември, а това, което ние сега дадохме ще изчакаме може би до 2025 г. Изпратихме неща, които са нужни на Украйна, с които ние разполагаме в нашите складове, които са в годно състояние, но в края на своя живот. Чисто прагматично помагаме на Украйна, но и за собствената си сигурност", уточни министърът на отбраната.

Още от "Политика"

Делян Добрев и Христо Гаджев със залп срещу Денков и Тагарев

Реакцията им дойде след като  правителственият пресцентър информира, че "министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Николай Денков пристигна в Украйна, за да потвърди подкрепата на страната ни две години след руската агресия

В Киев премиерът е придружен от министрите на правосъдието, на енергетиката, на околната среда и водите, заместник-министри на външните работи и отбраната, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Прочетете повече прочетете повече

Мария Габриел на аудиенция при Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания

Акцент на дискусията бяха подобряването на търговско-икономическото сътрудничество, новите технологии и иновациите, сътрудничеството в сферата на отбраната и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени