Министър Янев се ръкува с участници на антинатовски протест

На плакатите им се виждат надписи "Никога срещу Русия!", "Подкрепяме министъра на отбраната", "България - зона на мира" и "Да - на мира, не - на войната!"

Протест в подкрепа на министъра на отбраната Стефан Янев
Протест в подкрепа на министъра на отбраната Стефан Янев Източник: "Дневник"
Министърът на отбраната и доскорошен служебен премиер Стефан Янев се ръкува с участници в антинатовски протест в центъра на София. Според съобщението на организаторите, той се е провел в подкрепа на министъра на 4 януари вечерта с около 40 участници, макар че на видео от събитието се виждат 20-ина души, пише "Дневник".
 
На плакатите им се виждат еднотипно отпечатани надписи "Никога срещу Русия!", "Подкрепяме министъра на отбраната", "България - зона на мира" и "Да - на мира, не - на войната!". Реч държи Румен Дечев, според когото Янев с личното си мнение против разполагането сега на подсилено съюзническо присъствие в България проявил мъжество и чувство за отговорност, изразявайки не лично мнение, а настроенията и мислите на огромна част от българския народ. Целият български политически спектър се нуждае от преобразуване, допълва ораторът.
 
Янев се появява след края на речите (според организаторите - около половин час след началото на събирането), като не е ясно дали случайно е минавал (наблизо е Министерството на отбраната), или специално е излязъл да се срещне с тях. В един момент изглежда, че му предлагат микрофона да говори, но той отказва.
 
Присъстващите го посрещат с бурни аплодисменти и обещания от тях за пълна подкрепа лично за него. Министърът казва само, че "ключовата дума е национален интерес - това търсим, това пазим, така че бъдете спокойни, ще направим каквото е необходимо".
 
Румен Дечев се представя като политолог и журналист, бивш преподавател по политология (вкл. във Военната академия), чест гост на телевизионните канали "Скат" и "Евроком" и съучредител или ръководител на различни клубове и движения. Според него светът се управлява от финансова олигархия, "концесията за златото в България източва годишно поне 20 млрд. лв.", а Кирил Петков, в чието правителство работи министър Янев, и Асен Василев "са абсолютни марионетки, никакъв национален интерес няма да защитят, но ще се борят със зъби и нокти да реализират задачите, които са им поставени".
 
Видеото е публикувано на сайта на движението, което Дечев твърди, че ръководи в момента, но в него няма никаква информация в категорията "За нас" или каквото и да е за организацията. Публикациите в него започват на 3 юни 2020 г. - около месец преди избухването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
 
Публикуваният там призив за възраждане на България завършва така: "21. Сътрудничество с президента Р. Радев за реализация на всички точки от нашата програма."

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени