Министър Запрянов: Още догодина може да заработи щабът на регионалното командване на специалните операции (ВИДЕО)

С по-дългосрочен хоризонт са другите две задачи, свързани с военната мобилност

Министър Атанас Запрянов
Министър Атанас Запрянов Източник: Скрийншот видео кадър

Още от началото на следващата година може да заработи щабът на регионалното компонентно командване на специалните операции, за който България и Румъния се договориха във Вашингтон. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в столицата на САЩ.

 

Инициативата е част от развитието на системата за командване и управление на НАТО и ще се осъществява на ротационен принцип на всеки две години между двете страни. Министър Запрянов изтъкна, че това съвместно командване е много важно, защото е не само за мирно, но и за военно време. По тази причина документът за създаването му ще трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Това е част от колективната отбрана, подчерта Запрянов.

 

С по-дългосрочен хоризонт са другите две задачи, за които от българска страна бяха подписани меморандуми във Вашингтон. Двата документа се отнасят до военната мобилност, отбеляза министър Запрянов. Първият е подписаното с Гърция и Румъния писмо за намерение във връзка с военната мобилност от Юг на Север. Това са транспортните коридори, които по линия на европейската инициатива за военна мобилност ще бъдат изграждани, заяви Запрянов. Коридорите са три, като има също и проект за железопътна линия.

 

Министърът на отбраната изтъкна, че военната мобилност като инициатива на Европейския съюз допринася и за военната мобилност на НАТО. Освен чисто военно има и силно икономическо измерение, тъй като подобрява транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния, а също и на целия ЕС.

 

Вторият меморандум се отнася до транспортния коридор номер 8 по направлението Изток – Запад. Той беше подписан от министрите на отбраната на Италия, Албания, Република Северна Македония и България. Този коридор от гледна точка на колективната отбрана за НАТО е също много важен, отбеляза Запрянов. Министърът посочи, че Румъния има желание също да се включи в коридор номер 8 и  той да бъде удължен до Черноморието, до Констанца на север. Това е част от придвижването на войски на НАТО от запад на изток и от изток на запад, посочи Запрянов.

 

Вратата за членство на Украйна в НАТО остава отворена. Твърдо един ден Украйна ще бъде член на Алианса, разбира се тя работи да изпълни условията, заяви още министър Атанас Запрянов. Във Вашингтон предстои да се обсъжда и помощта за Киев. Много пъти сме заявявали, че България по никакъв начин не е част от този конфликт директно, няма да участва в този конфликт, няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ, категоричен беше Запрянов. 

 

Той подчерта, че всичко което страната ни прави, е в рамките на международното право.  Това беше казано много пъти вчера и днес ще бъде потвърдено от държавните и правителствени ръководители на НАТО - че ние фактически изпълняваме международните изисквания, Устава на ООН, добави министърът на отбраната. 

 

Запрянов отбеляза, че НАТО ще подобри координацията на помощта за Украйна. Това е едно колосално усилие и трябва много сериозна координация - помощта от целия свят, която демократични държави осигуряват, да отиде навреме и организирано, заяви Запрянов. 

 

Не по-малко предизвикателство е и обучението на украинските въоръжени сили, което се извършва извън територията на Украйна. Това също е много важен и сложен процес, който изисква координация. Това са темите, които ще бъдат препотвърдени днес, добави още министърът на отбраната.

 

 


Още от "Политика"

България и Германия подписаха споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК поставя под въпрос законността на изборите, намесва се недопустимо в изборния процес

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени