Министърът на отбраната Каракачанов: Водят се разговори за придобиване на подводница

За пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за ВМС, а не се купуват от някъде

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов Източник: ВМРО

Вече се водят разговори и за придобиване на подводница. Идеята ни е да се работи по модела за придобиването на минните ловци. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства днес във Варна на анализа на подготовката на ВМС през миналата година. Изминалата  година беше трудна заради COVID-19, но въпреки това оценката ми за постигнатото във флота е висока. Нещата които се случиха във ВМС са от голямо значение и на високо ниво. Българският флот се справя все по-ефективно със задълженията си.  Уникална по своя характер сделка за нови фрегати за Военноморските сили беше сключена през миналата година, добави Каракачанов. 

За пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за ВМС, а не се купуват от някъде, каза още министърът. Каракачанов припомни, че миналата година военният флот придоби два кораба от типа минен ловец, както и един хеликоптер. Той отчете, че всички планирани учения са проведени при това изключително успешно.   40 процента се е увеличило времето на вода на българските военни кораби в състава на съюзнически патрулни групи. Военноморските сили не са пропуснали международно обучение, при това справяйки се на много високо ниво, каза още военният министър.

 

Вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов каза още, че разчетите армията да достигне 43 хиляди души, представени в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г., не са измислени своеволно, а са на база анализ за способностите, които страната ни трябва да има. По думите му са взети предвид и проектите за модернизацията на армията.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени