Министърът на туризма от БСП: 3 месеца хуманност към украинците стигат

По морето хотелите още не са си получили парите, въпреки уверенията на правителството

Христо Проданов
Христо Проданов Източник: БСП

"След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали". Това изключително арогантно изявление направи тази сутрин пред БНТ министърът на туризма от БСП Христо Проданов.

 

Проданов очерта оптимистична картина на правителствената програма, по която хотелиерите трябва да получат по 40 лв. на ден за приютен бежанец от Украйна. "Няма никакво забавяне, вървим по графика. Вчера сме платили на всички", обяви министърът и не се отклони от тази си версия дори когато телевизията включи хотелиер от "Св. Константин и Елена", който каза, че нито той, нито колегите му от курорта и от Златни пясъци са получили и един лев от държавата до тази сутрин.

 

Подобни неверни твърдения се превръщат в тревожна тенденция за това управление. Ако се вярва на вицепремиера Асен Василев, плащанията трябваше да са почнали още в края на март. "Справихме се изключително в срок", самопохвали се днес Проданов. "Нямаме нищо по сметките. 30-40 хил. лв. разходи имам за 120 души. От 15-и чакаме като спасение парите да пристигнат, за да можем да се разплащаме с доставчиците и да си платим заплатите на персонала", опроверга го Филчо Ставрев, собственик на хотел "Нептун" в "Св. Константин и Елена", цитиран от "Сега".

 

Обясненията за дългия срок за изплащане, както и преди, са свързани с необходимостта "25 000 лица да бъдат проверени и сравнени с НАП, "Митници", Агенцията по бежанците, да няма дублажи, тъй като имаме 3000 случая едно лице да фигурира в регистрацията на два хотела едновременно".

 

Както обикновено, министърът на туризма ползва данни, които се разминават без обяснение с тези от официалната статистика. Той например говори за 25 000 лица, за които държавата плаща, докато в украинския портал са отчетени 51 291 настанени. Тези 25 000, според Проданов, са крайно нуждаещите се, предимно майки с деца. Към тях обаче той смята, че "има допълнително 60 000 украинци със скъпи коли, които си плащат за хотел, имат претенции, някои си купуват имоти, почват да правят бизнес".

 

На въпроси как ще пратим украинците да работят, като не сме им осигурили място за децата в детски градини, министърът на туризма с широка ръка обеща държавата да помогне. 8 седмици след началото на войната обаче държавата продължава да не прави нищо за осигуряване на помещения за детски центрове, като предпочита да избутва тези задачи към доброволците.

 

На този фон, хотелиерите се опасяват от напрежение, когато дойде време украинците да бъдат изгонени от хотелите. "Дано не се случи напрегната обстановка, която да рефлектира върху целия ЕС", коментира хотелиерът Ставрев. Според него, сред самите украинци се усеща, че ще има разместване и те не са много съгласни. "Всяко едно преместване е трус за тях, не стига, че идват от войната", допълни той.

 

Правителството не се е охарчило много за украинците - до 31 март има да плати 11,1 млн. лв., като Проданов смята, че сумата няма да надхвърли 50 млн. лв. Не е ясно на каква обща стойност са изплащаните еднократни помощи от 375 лв. за посрещане на непосредствени нужди. За сметка на това министърът на туризма не пропусна да посочи, че България ще претендира за компенсации от ЕС на тези разходи. В същото време елементарните нужди на бежанците от храна, вода и хигиенни материали продължават да се покриват с усилията на хиляди българи.

 

Източник: Сега

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени