Министерството на културата осигури за НИНКН модерна техника за 3D заснемане на обектите

"Експерти има, сега вече имаме и част от най-важните инструменти за работата на НИНКН. Нещата започват да се случват!", заяви министърът на културата Кръстю Кръстев

МК осигури за НИНКН модерна техника за 3D заснемане на обектите
МК осигури за НИНКН модерна техника за 3D заснемане на обектите Източник: Пресцентър на МК

Министерството на културата осигури за Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) модерна дигитална техника за документиране на недвижимото културно наследство. Това ще помогне за по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното наследство на страната ни.

 

"Експерти има, сега вече имаме и част от най-важните инструменти за работата на НИНКН. Нещата започват да се случват!", заяви министърът на културата Кръстю Кръстев.

 

В близките месеци ще бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и световно значение. Заедно с това модерната апаратура ще бъде използвана в следващия етап от Териториалната програма, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими ценности в чужбина, каза директорът на Института арх. Петър Петров.

 

МК осигури за НИНКН модерна техника за 3D заснемане на обектите
МК осигури за НИНКН модерна техника за 3D заснемане на обектите Източник: Пресцентър на МК

Той подчерта, че близо половината от богатото национално недвижимо наследство е унищожено или застрашено. Териториалната програма от НИНКН, която започна през 2022 г., очертава тенденция:  10% от обектите са напълно разрушени, около 35% са в аварийно състояние – огромна загуба за културната памет и за националната ни идентичност, за туристическата индустрия и за икономиката. Дигиталното заснемане е шанс за съхраняването и възстановяването на застрашените обекти в цифровия и в реалния свят.

 

4-те лазерни скенера, 4-те дрона с оборудване за високоточно панорамно заснемане и картографиране и специализираният софтуер ще пренасят физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни и ще открият нови перспективи за опазването на недвижимото ни културно наследство.

 

Използването на 3D предизвика истинска революция в проучването и реставрирането на недвижими културни ценности в света. Виртуалните модели осигуряват огромен обем данни за обектите в детайли, които са невидими за окото и за използваната досега техника. Виртуалната и разширената реалност могат да вдъхнат и нов живот на отдавна изчезнали артефакти, за да се използват за образование или културни преживявания.

 

Дигиталната техника дава още едно голямо предимство на експертите – сега процесът ще трае броени часове, а заснемането ще е с несравнимо по-голям обхват и обем. Това ще позволи на екипите на НИНКН да направят закъснялата с 12 години актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности.

 

Средствата за новата дигитална техника, софтуер, лаптопи и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са осигурени от програмата за капиталови разходи на Министерството на културата. Общата им стойност е близо милион и половина лева.

 

Още от "Политика"

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени