Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще се съберат и ще обсъдят подкрепата за Украйна

Днес е предвидена среща в разширен състав, в която ще вземат участие министрите от НАТО и представители на други съюзнически държави, подкрепящи Украйна

НАТО
НАТО Източник: X (бивш Twitter)

Днес и утре министрите на отбраната от страните-членки на НАТО ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят военната подкрепа за Украйна, както и своите собствени ангажименти за отделяне на 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, предаде информационната агенция ДПА и БТА.

 

Днес е предвидена среща в разширен състав, в която ще вземат участие министрите от НАТО и представители на други съюзнически държави, подкрепящи Украйна. Проявата ще бъде координирана от САЩ. Утре ще се проведе редовна министерска среща на алианса.

 

Дискусиите в централата на НАТО в Брюксел бяха помрачени от бившия американски президент Доналд Тръмп, който в събота заяви на предизборен митинг, че ще "насърчи" Русия "да прави каквото си иска" със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно за отбрана.

 

Страните членки са се съгласили да изразходват 2% от БВП за отбрана, но едва няколко са постигнали тази цел. След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. страните членки, особено Германия, потвърдиха своите ангажименти. Германският Бундестаг одобри национален бюджет, насочващ 2% от БВП за отбрана за 2024 г.

 

 

Разговорите в четвъртък целят да накарат и други страни членки да постигнат тази цифра. Освен това на дневен ред е присъединяването на Швеция към НАТО, което е забавено от факта, че унгарският парламент все още не е ратифицирал решението.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени