Митко СМС-а: Изпращаме 9 самолета с военна помощ за Украйна, но без самолети и ЗРК С-300

Пратката ще бъде наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов Източник: Zonanews

Армията ни е изостанала тотално в модернизационно отношение, има за какво да се срамуваме днес. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по БНТ. 

 

Министърът коментира и военната помощ за Украйна, под формата на ремонт на техника, както и решението на 48-ото НС. Ще подходя консервативно към това решение на НС, тъй като армията има конституционни задължения, заяви Стоянов. Даде пример, че не можем да предоставим комплексите C-300, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.

 

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС , който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран", заяви Стоянов.

 

Служебният военен министър отбеляза, че в момента се работи по въпроса за транспорта на предоставяната помощ, като ще се извърши по въздух и земя. За целта страната ни е потърсила съдействие от САЩ и Великобритания. Пратката ще бъде наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени