Митко "СМС-а": Продадени са 20 Су-25 на частни фирми, не можем да проследим пътя им след това

Димитър Стоянов уточни в заключение, че посещението му в Киев не било оповестено публично заради съображения за сигурност

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Няма нужда да се коментира какво България изпраща на Украйна. Изненадващо е, че част от депутатите са разочаровани от това, което изпращаме, други казват, че сме изпратили малко, а трети се срамуват. Да се срамуват от това до какво са довели българската армия, а не че подпомагаме Украйна с военна техника. Toва заяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред bTV.

 

Той обясни, че в периода 2005-2012 г. са продадени 20 самолета Су-25 на четири фирми. Няма как да проследим пътя на нашите самолети, продадени на частни фирми.

 

Все по-трудна става поддръжката на авиационна техника и техника на сухопътни войски, произведена от бившия Съветски съюз, изтъкна Стоянов. Ако сега предоставим цялата си военна техника на Украйна, с какво ще изпълняваме конституционните си задължения, запита военният министър.

 

Стоянов посочи, че Министерство на отбраната се опитва да удължи летателния живот на МиГ-29, доколкото е възможно - този месец трябва да дойдат два двигателя за МиГ-29. Това ще даде малка глътка въздух за изтребителната ни авиация, подчерта военният министър и добави, че евтино в авиацията няма.

 

Димитър Стоянов уточни, че подопечното му ведомство търси изтребители втора ръка на лизинг на възможно най-ниската цена. 14 пилота ще бъдат подготвени за F-16, но няма да имаме собствен инструктор, който да обучава нашите пилоти. Обучението на пилотите ни за F-16 се забавя с две години, изтъкна военният министър.

 

Димитър Стоянов уточни в заключение, че посещението му в Киев не било оповестено публично заради съображения за сигурност. По отношение на третия мандат служебният военен министър Димитър Стоянов посочи, че се надява БСП да успее с  състави правителство.

 

Големият проблем на служебния кабинет е липсата на подкрепа в парламента, каза той. По думите му без ГЕРБ и ПП няма да как да бъде съставено правителство. Димитър Стоянов бе категоричен, че не би участвал в нов политически проект. Той смята, че скоро ще се опровергае информацията за политически проект на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов.

 

Той е готов да остане министър на отбраната и в редовно, и в служебно правителство, стига да бъде поканен. Към настоящия момент няма разговори с президента Румен Радев да остане в следващ кабинет. Стоянов не би дал висока оценка за работата си като министър на отбраната.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени