Митко "СМС-а" застана срещу идеите на ПП и ДБ да вземат службите от Радев

Според предложената промяна, когато директорът е цивилен служител трябва да се назначава с решение на МС, а друго предложение предвижда НСО да премине към министъра на отбраната

Димитър Стоянов и Румен Радев
Димитър Стоянов и Румен Радев

Министерство на отбраната е против предложените промени в законите за военното разузнаване и НСО. Те са на народни представители от парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", съобщава ВТК.

 

По сега действащия Закон за военното разузнаване директорът на Службата се освобождава и назначава от президента, независимо дали е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или цивилен служител. Според предложената промяна, когато директорът е цивилен служител трябва да се назначава с решение на Министерския съвет. Ако това се приеме, ще се получи така, че различни компетентни органи ще назначават на една и съща длъжност, става ясно от становищата на Министерството на отбраната (МО) и на служба "Военно разузнаване", в които се изразява несъгласие с предложените промени.

 

Друг момент е свързан с наименованието на ръководителя на службата, който сега е директор. Ако службата се оглавява от председател, както се посочва в законопроекта, тя трябва да се трансформира в държавна агенция на пряко подчинение на Министерския съвет. Т.е. да излезе от структурата на Министерството на отбраната, се посочва в становището на служба "Военно разузнаване". Не се одобрява и разпоредбата преди назначаването номинираният кандидат за директор да бъде изслушан в парламентарната комисия по въпросите на вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Тук аргументите са три. Първият, ресорна за службата би трябвало да бъде Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данни за електронните съобщения. Втория, в Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че след удостояването им с висше офицерско звания офицерите се представят в Комисията по отбрана. Третия, на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер, то не събира, обработва и анализира такава информация.

 

Друго предложение е Националната служба за охрана (НСО) да премине към министъра на отбраната. Да се преобразува като самостоятелна организационна структура в Министерството на отбраната. Началникът й да се назначава от министъра на отбраната, след съгласуване с министър-председателя.

 

В становище Министерството на отбраната изразява несъгласие с предложените промени в Закона за НСО. Предвижда се преобразуване на НСО, но практически такова няма, доколкото е налице единствено предложение за преподчиняване на службата, се посочва в становището. Вносителите не предлагат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да определят мястото на службата в министерството. Не се уреждат и правоотношенията със заварените началник и заместник-началник на службата.

 

Националната служба за охрана в своята компетентност има законови задължения за подпомагане отбраната на страната, но предложеният законопроект акцентира преди всичко на процедурата за назначаване и освобождаване на началника ѝ, а не към определяне на статута ѝ, както и на статуса на служителите, се посочва в становището.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени