Мониторинговата група на Европейския парламент отново ще се занимае с върховенството на закона в България относно ареста на Бойко Борисов

Решено е въпросът да се обсъди от Групата за наблюдение на демокрацията, основните права и върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Мониторинговата група на Европейския парламент отново ще се занимае с върховенството на закона в България. Но този път – в защита на бившия премиер Бойко Борисов, съобщи "Политико".

 

Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в ЕП, се отказа от идеята да вкара в пленарна зала въпроса за ареста на Борисов. Председателят на парламентарната група Манфред Вебер искаше това да стане на провеждащата се в момента сесия в Страсбург.

 

След като другите политически групи възразиха, е решено въпросът да се обсъди от Групата за наблюдение на демокрацията, основните права и върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

Мониторинговата група започна да наблюдава България през лятото на 2020 г. Оттогава досега бяха проведени три изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор.

 

В първите два случая Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да участват и бяха представени от заместници. И двата пъти членовете на групата не останаха доволни от отговорите и пратиха допълнителни писмени въпроси.

 

Третото изслушване бе през януари т.г. Новият премиер Кирил Петков дойде лично. Това направи и Гешев. В ЕП двамата размениха задочно нападки един срещу друг.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени