Може ли ликът на Путин да се появи върху купюрата от 5 000 рубли? Сенатор Калашников каза - да!

Членът на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Русия (Горната палата на руския парламент) Сергей Калашников предложи днес образът на Владимир Путин да бъде поставен върху банкнотата от пет хиляди рубли. Това съобщава радиостанция "Говори Москва" в своя канал в Telegram

Сергей Калашников
Сергей Калашников Източник: Съвет на Федерацията на ФС на РФ

Сергей Калашников обясни, че е направил това предложение в отговор на инициативата на Министерството на финансите на САЩ, което предложи върху двадесет доларовата банкнота да бъде поставено изображението на тъмнокожата аболиционистка и политическа активистка Хариет Тъбман.

Калашников заяви, че поставянето на дадено изображение върху купюрите е символ на определена държавна политика. Според него, това може да е и опит на американското Министерство на финансите да скрие актуалните политически проблеми в страната:
"Ако поставим Ленин - това ще е един символ. Ако поставим някой друг, то това ще е друг символ. Аз си мисля, че може да се приеме закон, според който на купюрите от пет хиляди рубли, може да се постави Владимир Владимирович Путин", заключи сенаторът от Либерално-демократическата партия на Жириновски. 
В съвременната история на Русия е прието върху банкнотите да се поставят забележителности, обекти от историческото наследство на Русия, паметници. Единственото изключение е една банкнота от 100 рубли, тиражирана във връзка със световното по футбол през 2018 г, на която е поставено изображението на легендарния вратар Лев Яшин. 

Сенаторът Сергей Калашников предложи днес образът на Владимир Путин да бъде поставен върху банкнотата от 5000 рубли
Сенаторът Сергей Калашников предложи днес образът на Владимир Путин да бъде поставен върху банкнотата от 5000 рубли Източник: TelegramОще от "Политика"

Радомир Чолаков: Има дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE)

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени