МС: Премиерът Главчев и президентът Радев ще участват в Срещата на върха на НАТО

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Димитър Главчев и Румен Радев
Димитър Главчев и Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. Това съобщи Правителствената информационна служба.

 

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

 

Вчера служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до Народното събрание, с което поиска депутатите да решат кой да представлява страната ни на форума. По-рано днес обаче стана ясно, че на председателски съвет лидерите на парламентарните групи не са постигнали съгласие кой да отиде. Те са оставили решението да бъде взето от Министерския съвет, който по закон трябва да определи кой ще представлява страната ни.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени