Мустафа Карадайъ говори за пръв път след отстраняването си

Откакто Карадайъ бе отстранен като лидер на парламентарната група на ДПС, той не се е явявал на работа в Народното събрание

Мустафа Карадайъ, ДПС
Мустафа Карадайъ, ДПС Източник: Zonanews

Мустафа Карадайъ говори пред БНТ за пръв път, откакто бе отстранен като лидер на парламентарната група на ДПС в Народното събрание. "Не беше лесно решение. Два тежки мандата бях председател на ДПС", каза той по повод оставката си като лидер на групата.

 

"Човек амортизира с времето. А при мен, както виждате, има и натрупана умора от партийната ми битност през целия този период. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат този шанс за развитие. Когато един много дълго се застои - къде отива амбицията на следващите поколения?", каза той.

 

Карадайъ заяви, че редовите ДПС-ари и местните структури залагат на изпитаното. Затова той говорил няколко пъти с Доган преди да си подаде оставката. "Заявих, че ще си подам оставката, но той не беше съгласен, а аз бях решил", заяви Карадайъ. 

 

"Трябва да си дадем сметка, че има различни групи ДПС-ари. Има едно ново поколение, които са много по-прагматични, амбициозни и искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такава значимост на ценностите", заяви Карадайъ.

 

"Не определям предложените за председатели като поколенчески избор, а като хора, които биха покрили очакванията на различните ДПС-ари. Със съпредседателството се цели отговор на очакванията на различните групи ДПС-ари", каза Карадайъ.

 

На въпрос дали единият съпредседател ще адресира на етническите турци, а другият - етническите българи, Карадайъ каза "да". Според него коментиращите ситуацията обръщат внимание прекалено много внимание на това, че традиционните избиратели на ДПС могат да се разколебаят заради формулата на съпредседателство.

 

"Съвсем услужливо пропускат другата част на отговора - ДПС вече трайно присъства и в местната власт, и като народни представители, в региони, където не живеят турци и мюсюлмани", каза Карадайъ.

 

Карадайъ на практика все още е председател на ДПС, но на 24 февруари предстои Национална конференция, на която членовете на партията ще си изберат нов председател.

 

Почетният председател на партията Ахмед Доган номинира бившия министър на околната среда и дългогодишен член на ръководството на ДПС Джевдет Чакъров и лидера на парламентарната група Делян Пеевски.

 

Откакто Карадайъ бе отстранен като лидер на парламентарната група на ДПС, той не се е явявал на работа в Народното събрание, въпреки че все още е депутат и не се е отказал от клетвата си.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени