Мустафа Карадайъ: Независимо дали Рашков ще го има, или няма да го има - всеки ще си носи отговорността за репресиите

След 5 октомври ще вземем нашите решения за президентските избори, добави още той

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: БНТ

"Министър Рашков отказва да отговаря на наши парламентарни въпроси в нарушение на Конституцията. Затова аз заявявам на Бойко Рашков, че България ще има и 46-ти, 47-ми и т.н. Народни събрания, ДПС ще ги има в тях и всеки ще си носи отговорността за закононарушенията. Зад кампанията срещу купения вот цели партийни организации бяха репресирани", заяви по БНТ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

 

Той показа папка от различни места с различни имена, различни сигнали за конкретни действия за полицейщина по време на предизборната кампания. Въпросът според него е доколко има чуваемост, когато се нарушават законите и Конституцията на страната.

 

"Зад благовидното противодействие срещу купения вот цели партийни структури и цял партиен апарат беше подложен на следене, на унижение, на обиски на домовете, колите, включително на улиците. Партийни офиси бяха заставени да проверяват влизащи и излизащи от тях, след партийни заседания на предизборна кампания бяха привиквани кметове на кметства, местен партиен актив и участници в тези предизборни срещи и бяха разпитвани какво е говорил кандидатът и т.н", разказа Карадайъ.

 

Председателят на ДПС обясни, че в 46-ото Народно събрание от ДПС чрез механизма на парламентарния контрол са имали питане към Бойко Рашков да им предостави документи за всеки конкретен случай.

 

"Той ни написа едно писмо, че такива случаи са били 10 200, а напротив, правилникът на НС и Конституцията задължава изпълнителната власт, министрите, Министерския съвет и цялата власт да предоставят всички документи в Народното събрание, когато ги иска народен представител, дори да са държавна или служебна тайна. Той не отговори, той изпрати писмо, не предостави документи", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

 

На тяхно възражение от трибуната на Народното събрание, че Рашков не отговаря на парламентарни въпроси, председателят на НС повторно му е изпратил възражението и стенограмата от заседанието, като повторното изпращане е с дата от 9 август, а питането, по думите на Карадайъ е от 30 юли. До ден-днешен според него отговор няма.

 

Централният ни съвет прие критерии и процедури за номинации. Тези срокове текат в момента. До 3 октомври трябва да приключат разширените заседания на областни съвети. На 4 октомври очакваме да получим документите и след 5 октомври ще вземем нашите решения". Това заяви Мустафа Карадайъ на въпрос ще подкрепи ли ДПС кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени